DruštvoEkonomija

Oglasila se Poreska uprava. Najčešće nepravilnosti u radnjama u Podzemnom prolazu su neevidentiranje svakog ostvarenog prometa

Vlasnici trgovinskih radnji u Podzemnom prolazu u Nišu odlučili su da svaki dan zatvaraju radnje na sat i po. Na štrajk upozorenja, kako su ga nazvali,  naterale su ih česte kontrole inspektora Poreske uprave koje su se poslednjih šest meseci pretvorile u „torturu“. Tvrde da im poreski inspektori pišu rigorozne kazne i zatvaraju radnje za sitnice, ali uprkos tome većina nije imala hrabrosti da o tome govori javno.

Dobar deo radnji u niškom Pozemnom prolazu zatvoren je svakog dana između 9 i 10.30.

„Ćuti, može i gore“, najćešća je rečenica koja se Podzemnom prolazu mogla čuti od vlasnika trgovinskih radnji u Nišu i nema raspoloženih za razgovor.  Kriza i inflacija odražavaju se i na njihovo poslovanje, kupaca je manje, a broj zatvorenih lokala raste. U novom i starom delu Podzemnog prolaza je oko 160 lokala, a česte kontrole Poreske uprave i rigorozne kazne pogoršavaju ionako lošu situaciju.

„Ljuti smo jer vrše veliki pritisak i presiju na nas. Kontrolišu nas non stop, što i nije problem. Neka kontrolišu, ali mere su toliko rigorozne  da mi ne možemo da izdržimo taj pritisak. Velike su kazne, zatvaranje lokala, pri prvom prekršaju zatvaranje lokala na 15 dana i kazne od 50 do 500 hiljada dinara. U drugom prekršaju u roku od dve godine, zatvaranje na 3 meseca i kazna od 500 hiljada pa naviše“, rekao je Srećko Mladenović za TV Nova S.  Bio je jedini od vlasnika koji je hteo javno da iznese problem.

Foto: printscreen TV Nova S, emisija Medju nama

Njemu su poreski inspektori u poslednjih mesec dana bili tri puta, u kasi je imao višak od 120 dinara, naplaćena mu je kazna, a lokal zatvoren na 15 dana.

Po rečima Srećka Mladenovića poresku kontrolu vrše inpektori iz Kragujevca, Vranja, Leskovca, a u radnje ulaze ne predstavljajući se kao službena lica, već kao kupci.

Iz Poreske uprave su potvrdili da se u Niš upućuju inspektori iz svih Filijala Poreske uprave (Niš, Leskovac, Vranje, Zaječar, Pirot, Prokuplje) kao i inspektori iz određenih Filijala Poreske uprave iz nadležnosti Odseka Kragujevac ( Kruševac, Jagodina, Kraljevo).

„Kontrole poreskih obveznika se sprovode na osnovu sveobuhvatne analize rizika i shodno podacima sa kojima raspolaže Poreska uprava, a prema jasno definisanim metodama i tehnikama vrednovanja rizika i kriterijuma za izbor poreskih obveznika za kontrolu (iznosi evidentiranog prometa u određenom periodu i upoređivanjem istih sa iznosima evidentiranog prometa sa ostalim poreskim obveznicima koji obavljaju istu ili sličnu delatnost, neevidentiranje prometa u dužem vremenskom periodu i slično“, naveli su u Poreskoj upravi.

Dodali su i da  su u  ovoj godini kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja učestalije, obzirom na to da se radi o prvoj godini primene novog Zakona o fiskalizaciji. Takođe vrše se i provere daljeg postupanja poreskih obveznika koji su imali meru zabrane obavljanja delatnosti.

Na pitanje šta su najčešći poreski prekršaji koje su inspektori evidentirali u radnjama u Podzemnom prolazu, odgovorili  su da su to prekršaji iz čl. 15. Zakona o fiskalizaciji – poreski obveznik ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Foto: printscreen

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Koja glupa drzava. Zatvori ti radnju da nemas promet i da automatski nema ni drzavi nista preko poreza na promet. Petnaest dana puta petnaest radnji eto dooobrog novca koji je ostao gradjanima a ne drzavi. Nelogicni su propisi i zakoni kao da ih pisu totalni idioti.

  2. Ja imam poštovanje za male preduzetnike, ma čime se bavili. To su odvažne duše. I nije bre prijatno kada ti dođe inspekcija. Medjutim, zna se kakav smo narod. Da nema kontrole i straha od kontrole, da se ne lažemo, svi bi ti sitni trgovci gledali da ućare.

  3. Vrlo je jednostavno : neki moćnik je bacio oko na te lokale i hoće da ih preuzme.
    Poreska je samo puki izvršooc ua sitne novce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com