Izbori 2020Politika

Održano poslednje skupštinsko zasedanje u aktuelnom sazivu

Veći deo opozicije bojkotovao i poslednju sednicu

Na poslednjem skupštinskoom zasedanju u aktuelnom sazivu najveća polemika među odbornicima vodila se oko predloga Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada Niša za 2020. godinu, kao i predloga odluke o pristupanju izradi Plana razvoja Grada Niša 2021-2027. godine.

Violeta Tesla, rukovodilac sektora u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, istakla je da se Program lokalnog ekonomskog razvoja donosi četvrtu godinu zaredom.

“Ovim Programom opisani su svi projekti koje KLERP trenutno radi, a za ovu godinu ima ih oko sto. To su projekti podeljeni u tri grupe. Najveći u ovoj godini, koji se ralizuje u celoj zemlji, a tiče se zaštite životne sredine, realizuje se preko nas, a to je projekat prikupljanja i prerade otpadnih voda” izjavila je Tesla.

Ona je dodala da su u prvoj grupi još i izgradnja Naučno-tehnološkog parka, kao i nove lamele na Elektronskom fakultetu, projekat koji upravo počinje – sanacija bedema niške Tvrđave, rekonstrukcija fasada u Nišu i izgradnja streljane.

Foto: P. V.

“Druga grupa su razvojni domaći infrastrukturni projekti. Ovde bih izdvojila projekat izgradnje vrtića na opštini Palilula, a takođe i Geografski informacioni sistem Niša. Treća grupa su direktne investicije i praćenje svih naših stranih ulagača. Kao najznačajnija je dolazak kineske kompanije Xingyu koja sledećeg meseca počinje izgradnju svoje fabrike”, istakla je Tesla.

Ona je kazala i da će u nardnih mesec dana biti raspisan konkurs da dodelu bespovratnih sredstava za privrednike, u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara.

Što se tiče predloga odluke o pristupanju izradi Plana razvoja grada Niša 2021-2027. iz KLERP-a su istakli da je usvajanje na Skupštini samo ‘zeleno svetlo’ za početak izrade tog plana.

Foto: P. V.

Predsednik Gradskog odbora niške Demokratske stranke Miodrag Stanković smatra da je Plan razvoja grada od 2021. do 2027. godine još jedna “obmana gradskog rukovodstva”, jer se još uvek, rekao je, ne znaju rezultati Akcionog plana održivog razvoja od 2015. do 2020. godine.

Foto: P. V.

“Grad Niš i gradske institucije su mogle u 2019. godini da konkurišu za projekte na poziv u okviru programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Njih 39, sa po dva projekta, izjasnili su se da niti imaju projekte, niti planiraju da konkurišu. Ono što su mogli da urade u toku prethodne, a mogu i u toku ove godine, jeste da pripreme 78 projekata i konkurišu za 12,7 milona evra. Poslato je sedam, osam projekata, od kojih je odobreno samo tri! Mogli smo da privučemo donacije od 12,7 miliona, a prihodovali smo samo sa 250 hiljada evra”, izjavio je Stanković.

Na dnevnom redu Skupštine našla se i prodaja šest gradskih lokala, a Stanković smatra da to služi isključivo punjenju gradske kase za predstojeće izbore.

“Rasprodajom imovine nadoknađuje se prekomerno trošenje sredstava iz budžeta. Odbornici Demokratske stranke se oštro protive ovakvoj odluci i zalažu se za to da se sa imovinom građana postupa domaćinski”, rekao je Stanković.

Zoran Perišić, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, poručio je da je prodaja lokala u gradskom vlasništvu opravdana, na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije.

Foto: P. V.

“Razlog za prodaju je taj, da lokale od kojih je Grad permanentno beležio gubitke, prodamo i ostvarimo dobit. To je smešno pričati da neko taj novac može da usmeri na kampanju. Prodaja lokala je opravdana i ne postoji ni jedan razlog da se, nešto što može doneti vrednost, koristi na način na koji odnosi vrednost”, izjavio je Perišić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović iskoristio je priliku da sumira četvorogodišnji rad gradske vlasti.

Foto: P. V.

“Danas mogu, kao gradonačelnik Niša, da kažem da grad nije zadužen ni za jedan jedini dinar. Grad sanas redovno izvršava svoje obaveze i ima dovoljno novca da može da odgovori. Uspeli smo da stvorimo šansu da grad napreduje”, rekao je Bulatović.

Bulatović je i dodao da i dalje postoje određeni problemi, izazovi i odgovori na koje ljudi čekaju decenijama, ali da je grad na dobrim temeljima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com