Društvo

Održana tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda“

Održana tradicionalna šahovska manifestcija ,,Milan i Neda" ,31. maja u Pravno-poslovnoj školi Niš.

Najatraktivniji deo manifestacije je bila simultanka koju je IM Ivica Raičević igrao sa desetoricom šahista odjednom u dva kola, ukupno 20 takmičara-kadeta i omladinaca.
Simultanka je bila otvorena za sve zainteresovane učesnike a najuspešniji takmičar je bio Andrija Mišković iz OŠ Car Konstantin Niš, koji je jedini uspeo da remizira sa Intermajstorom.
Sve ostale takmičare IM Ivica Raičević je pobedio.
Prema proceni najuspešnija u ženskoj konkurenciji bila je Valerija Stojanović iz Pravno-poslovne škole Niš.
Dobro su se pokazali i Vanja Veljković iz gimnazije Svetozar Marković kao i Lazar Paunović iz Pravno-poslovne škole Niš, koji su pružili najžešći otpor iako su na kraju bili poraženi.
Simultanku je sudio Marko Kekenj, nekadašnji prvak SR Jugoslavije u kadetsko-omladinskoj konkurenciji, inače jako zaslužan u razvoju srednjoškolskog šaha u Nišu.
Podsetimo se da je 2017. godine svestrano pomogao projekat razvoja srednjoškoslkog šaha koji je započeo upravo u Pravno-poslovnoj školi Niš, sa profesorom Aleksandrom Miškovićem – osnivačem šahovske sekcije u školi.
Korona virus je prekinuo taj više nego uspešan projekat, ali uprkos svemu, manifestacija i ostale aktivnosti ipak su očuvane i nastavljene.
Manifestaciji je prisustvovao i istaknuti šahovski radnik Aca Jovan Krstić, mnogobrojni gosti koji su manifestaciju pratili.
Prateći dogadjaji ove manifestacije jesu izložba istraživačkih radova učenika, kao i promocija dva zbornika učeničkih radova od kojih je jedan objavljen u čast 30 godina samostalnog rada Pravno-poslovne škole Niš, kao i niz drugih dogadjanja u samoj školi obzirom da je 31. maj dan Pravno-poslovne škole Niš.
„Podsetimo i da je manifestacija iako je prvih godina svog postojanja imala izrazito takmičarski karakter, (na prvom turniru je bilo više od 50 takmičara i konkurencija je bila veoma oštra) ipak prerasla u jedan opušteniji ambijent gde iako se igraju mečevi simultanke – što jeste takmičarski deo, ipak je akcenat da druženju, solidarnosti, uzajamnoj pomoći, radioničarskom radu, a što se i uklapa u činjenicu da je manifestacija dobila ime po tragično nastradalim sugradjanima Milanu i Nedi-blizancima a uz činjenicu da je Milan igrao i voleo šah“, kazali su iz škole.
Ova manifestacija će svakako i nadalje čuvati uspomenu na njih a takodje i ubuduće okupljaće kadete i omladince u cilju popularizacije šaha, druženja i učenja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com