Društvo

Održan sastanak sa profesionalnim upravnicima zgrada, stanari kao najveći problem navode manjak parking mesta

Međublokovsko zelenilo, manjak parking mesta, problemi sa smećem, podzemni kontejneri, najčešći su problemi stanara, ističu profesionalni upravnici stambenih zgrada koji su se danas sastali sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i njenim saradnicima.

Gradonačelnica ističe da je ovo najbolji način sagledavanja problema stanara i pronalaženja rešenja.

“Najčešći problemi jesu parking mesta, međublokovsko zelenilo, sportski -mini tereni između zgrada, kontejneri i podzmeni kontejneri. Svuda gde su profesionalni upravnici rekli da imaju problema i da žele da se njihov prostor oplemeni, mi ćemo to uraditi”, obećava Sotirovski.

 

Kao neke od lokacija koji su predložili upravnici, gradonačelnica je navela Rentgenovu ulicu, Ljudevita Gaja, Bulevar Nemanjića, Vizantijski Bulevar.

Gradonačelnica je najavila početak radova na izgradnji biciklističke staze od tržog centra “Delta Planet” prema Gerontološkom centru kako bi povezali taj biciklistički prsten od centra grada do Niške Banje.

Ona je istakla da gradska urbanistkinja sa stručnjacima sa Građevinsko – arhitektonskog fakulteta radi na tome kako bi se zaštitile zelene površine od vozača, ali i pešaka.

“Na proleće pored novog parka na Bulevaru Nemanjića kod “Delte” uz određena gradilišta i radova na koridoru 10, početi da sređujemo i ta Međublokovska uređenja”, najavljuje gradonačelnica.

Nataša Stanković, predsednica opštine Pantelej navodi da postoji posebna služba koja na dnevnom noviou komunicira sa upravnicima zgrada i da se na taj način dolazi do probelma stanara. Stanković objašnjava da od njih dolaze informacije da li postoji neka divlja deponija, nerešen prostor za parkirališta, stari mobilijari. Prema njemim rečima investitor koji zida neku stambenu zgradu dužan je da obezbedi mesta za kontejnere, ali i parkirališna mesta, za svaki stan po jedno.

“Po odluci po komunalnom redu stavljanje kontejnera i obezbeđivanje parking prostora su u nadležnosti investitora koji zida zgradu. Svaki investitor koji zida zgradu treba u skladu sa odlukom da obezbedi mesto za kontejenere i mesta za parking, odnosno za svaki stan po jedno mesto za parking. Nažalost, to nije bio slučaj u prethodnom periodu, zbog toga dolazimo u situaciju sa nagomilanim problemima. Ljudi kao najveći problem navode upravo problem parkiranja oko zgrada. U pojedinim velikm kompleksima zgrada , pogotvo u delu gde su stare zgrade poput Knjaževačke ulice gde ni parkovske površine nisu uređene na adekvatan način”.

Peđa Dimitrijević, profesionalni upravnik kazao je da su problemi stanara mnogobrojni, ali da se rešavaju postupno.

“Nama je svakako potebna pomoć, ali smataram da i mi možemo da pružimo pomoć da se neke stvari reše na adekvatan način.  Međublokovsko zelenilo je probelm koji mi ne možemo da rešimo sami. Stvari koje se tiču unutrašnjosti zgrada radimo u saradnji sa stanarima, postoje fondovi u kojima se prikupljaju sredstva koja stanari sami finansiraju. Problem je kada stanari nisu vlasnici zemljišta, pa ne mogu da donose odluke koje se tiču tog zemljišta, zato komuniciramo sa nadležnim službama. Međutim, međublokovsko zelenilo nije uvek u 100% vlasništvu grada, zato nekada nisi u u mogućnosti da nam izađu u susret”, objašnajva Dimitrijević.

 

“Imam odličnu komunikaciju sa stanarima, saradnja ume da bude otežana sa ljudima koji su kupili stanove po zgradama, a žive u drugoj državi ili gradu. To rešavamo putem društvenih mreža ili eleketronskim putem. Od  predsudnog značaja je saradnja sa nadležnim služabama koja i mene upućuju na pravila korišćenja zajedničkog prostora. Zakon je zaista fanstastičan, iako nije sve detaljno reglisano jer je još uvek nov”, kaže  Violeta Đorić, profesionalni upravnik u zgradama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Na Bulevaru dr Zorana Djindjica kod ulaza 85 pitanje je dana kada ce ruglo od nedovrsene nadogradnje pasti nekome na glavu, a o prokisnjavanju zgrade i mokrim instalacijama i ostalim opasnostima da i ne pricamo…Iza zgrade blato do kolena…uzas jedan i nikoga nije briga za to…

  2. Na Bulevaru dr Zorana Djindjica kod ulaza 85 pitanje je dana kada ce ruglo od nedovrsene nadogradnje pasti nekome na glavu, a o prokisnjavanju zgrade i mokrim instalacijama i ostalim opasnostima da i ne pricamo…Iza zgrade blato do kolena…uzas jedan i nikoga nije briga za to…

  3. Na potezu Studeničke 58đ, mali deo ulice nije asfaltiran, gazimo blato, iako je bilo obećano da će se asfaltirati kada jedan od investitora bude završio zidanje zgrade. Sve okolo je asfaltirano, a mi stanari gazimo blato, od parkiranih automobila koji su raštrkani ne možemo da prođemo. O postavljanju podzemnih kontejnera nema ni govora. Jedno obično ruglo, nedostojno čoveka.

  4. Много проблема је не само око, већ и унутар зграда.У већини случајева управници иду линијом не замерања са станарима, па заобилазе закон и прописе.Већина нема ажуриране податке ко им у датом тренутку заиста живи у згради, поготову у стсновима који се издају, па није чудно, када се испостави да вам у згради станује криминалац, или се крије лице ,које тражи полиција. Прећутно се дозвољава да одређен број станара узурпира заједничке просторије, као што су подруми, склоништа,што отежава становање осталим станарима и смањује њиховубезбедност .Има много тога што трба довести у ред, а да не причамо о лошој хигијени и претварањем станова у кафиће, пословне просторе, који не би требало да се нађу у стамбеној згради.Сви ми смо куповали станове дс мирно живимо у њима, а не да нам боравак у њима представља пакао.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com