Region

Održan prvi “Sabor čuvara narodne baštine” u Svrljigu

Prvi Sabor čuvara narodne baštine održan je u Svrljigu. Centar za turizam, kulturu i sport ovog puta pokazao se kao pravi domaćin ugostivši mnogobrojne izvođače iz Niša, Knjaževca, Bele Palanke, Zaječara i Užica.

Direktor ove ustanove Miroslav Marković poručio je da će CTKS Svrljig podržavati manifestacije ovakvog tipa, koje neguju, promovišu i čuvaju tradiciju svrljiškog kraja, te podstaču mlade ljude da se bave i čuvaju istoriju Svrljiga od zaborava.

 

Kako je prvi Sabor, zadivljujući broj ljudi je došlo da pozdravi mlade, pa i one malo starije učesnike koji su se predstavili na raznim muzičkim instrumentima, recitacijom na dijalektu, zdravicama, igrom i pesmom.

Okupljenima se obratio i narodni poslanik Milija Miletić. On je istakao da  tradiciju i kulturu ovog kraja promoviše na svakom mestu, a pogotovu u najvišem domu – Narodnoj Skupštini Republike Srbije gde je u par navrata sednicama prisustvovao u narodnoj nošnji i opancima, poput pravog srpskog domaćina.Miletić je iskoristio priliku da pozdravi okupljene Svrljižane i da poruči da su sve oči uprte u novog direktora CTKS Svrljig Miroslava Markovića koji će na sledećim izborima biti glavni kandidat za predsednika opštine Svrljig jer svoj posao radi veoma temeljno i dobro.

Okupljenima se obratio i idejni tvorac manifestacije Laki Savić zvani Čumburleja.

“Pozdravljam vas i želim vam da se ugodno osećate i još lepše provede u Svrljigu. Ovim proglašavam prvi Sabor otvorenim”, poručio je mladi Savić sa bine.

Kao uvertira u prvi Sabor zasvirali su Svrljižani pesmu ,,Aj berem grožđe”.

U holu Centra bila je postavljena izložba tradicionalne nošnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com