Politika

Odbornik Stanković traži da se ukine porez na imovinu

Odbornik Miodrag Stanković iz koalicije „Niš, moj grad” rekao je da povećanje poreza opterećuje građane, posebno one sa malim primanjima kojih danas ima najviše, i da se zalaže za potpuno oslobađanje poreza na imovinu kada se radi o domaćinstvima i progresivno oporezivanje na svaku sledeću nekretninu koju građani imaju.

 

„Niška vlast iz godine u godinu uvećava porez na imovinu, kako bi svoju nesposobnost i loše punjenje budžeta pokrila novcem građana.

Prvi problem je sistemski, kada je 2013. godine višestruko uvećan porez na imovinu. Pre nego što je donet Zakon o povećanju poreza na imovinu, govorio sam da je povećanje poreza na imovinu od 300% potpuno neodrživo, ali je ipak sprovedeno u delo.

Drugi problem je to što lokalna vlast svoju nesposobnosti i neaktivnost nadoknađuje konstantnim stepenastim uvećanjem poreza na imovinu iz godine u godinu” – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„Porez na imovinu u Nišu veći je za 15% od januara 2023. godine. Izmenjene su i zone za plaćanje poreza, čime su neki građani dobili dobili rešenja za još većim procentom u odnosu na prošlu godinu.

Obrazloženje lokalne vlasti da je povećanje poreza na imovinu posledica povećanja cena nekretnina ne stoji, jer procenat stanovništva koji ima novac za kupovinu nekretnina je zanemarljiv u odnosu na građane koji žive u sve većem siromaštvu” – dodao je Stanković.

Kaže da bi trebalo zauzeti proaktivnu poresku politiku i smiriti neprekidan rast cena nekretnina. Upravljanje javnim finansijama prema njegovim rečima, ne znači samo ubiranje poreza, već i preraspodelu prihoda od svih tih nameta.

On je dodao da se iz godine u godinu povećava budžet Grada od prihoda poreza na imovinu i da lokalna vlast „živi na grbači naroda”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com