Društvo

OD SEPTEMBRA: Sadašnje osmake čekaju “NOVE” gimnazije

Medijska pismenost, društvena odgovornost, jezik, mediji i kultura, sport i zdravlje, primenjene nauke, umetnost i dizajn, deo su novih izbornih programa za buduće gimnazijalce, odnosno sadašnje osmake, koje će oni već u prvoj godini birati.

Od ponuđenih šest paketa predmeta, đaci će u prvoj godini birati dva, ali, kako nezvanično saznajemo, izborne programe će u drugoj godini moći da promene u zavisnosti od sklonosti koje pokažu. Novina je i to da će gimnazijalci od iduće godine za obavezne predmete imati i vežbe, a matura koju budu polagali zameniće prijemne ispite na fakultetima.

Novine čekaju i profesore koji su se za časove u “novim” gimnazijama pripremali  na posebnim obukama koje su organizovane za njih.

Kako će tačno izgledati rad učenika u reformisanim gimnazijama, direktori za sada ne mogu najpreciznije da objasne i dodaju da se sve još polako “krčka” u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tek kada oni daju zeleno svetlo, u gimnazijama će počiti pripreme za novine koje se spremaju.

“U svakom slučaju, biće to pozitivne novine za buduće gimnazijalce jer se menja način predavanja, pa će časovi biti zanimljiviji, a sudeći po najavama predavnja eks katedra će postati zaborav”, kaže Nabojša Lekić, direktor Gimnazije “9.maj” u Nišu.

Jedna od novina koja očekuje buduće gimnazijalce su i vežbe iz obaveznih predmeta, a među njima se nalaze matematika, fizika, hemija, strani jezik, biologija, kao i niz drugih.

“Kada se radi o vežbama, to jeste, ali i nije novina, jer se učenici i sada sreću sa njima iz prirodnih predmeta”, dodaje direktor Lekić. “Pitanje je samo kako će te vežbe biti organizovane, odnosno kako će od nas resorno Ministarstvo tražiti da ih organizujemo. Gimnazije već imaju laboratorije u kojima đaci vežbaju, ali nije sporno da uspostavimo saradnju i sa fakultetima na kojima naši učenici mogu da imaju časove vežbi. Ta saradnja i sada već postoji, a naša škola, konkretno, sarađuje sa više fakulteta koje učenici posećuju, ali i čiji studenti dolaze na praksu kod nas. To je slučaj sa Filozofskim, Pravnim, ali i još nekim, poput Prirodno-matematičkog fakulteta”, objašnjava direktor Lekić.

Osim obaveznih predmata, đacima će biti ponuđene i grupe izbornih programi za koje će se oni opredeljivati na osnovu svojih interosavanja i sposobnosti. Sadašnji učenici osmog razreda koji budu upisali gimnazije u septembru iduće godine biraće dva izborna programa, a biće im ponuđeno šest i to jezik, pojedinac, grupa i društvo, mediji i kultura, obrazovanje za održivi razvoj, primenjene nauke, zdravlje i sport i umetnost i dizajn.

“Od šest ponuđenih programa, prvo će škole u skladu sa interesovanjem učenika i profesorima koje imaju birati četiri programa koji će se naći na listi, a sa koje će učenici izabrati dva programa”, kažu u resornom Ministarstvu.

Direktor Gimnazije “9.maj”, Nebojša Lekić, dodatno objašnjava da će učenici izabrane programe učiti tokom prvog razreda.

“Ali, to ne znači da će te programe morati da uče tokom svih godina, jer već u drugom razredu oni mogu da izaberu dva nova programa, ili da nastave da uče one koje su već izabrali”, kaže direktor Lekić.

Ono što izborni program čini jedinstvenim i novim je njegova interdisciplinarnost. To znači da će se izbisati predmetne granice, pa će u jednom programu da se nađe nekoliko premeta, ali tako što će njihovi sadržaji biti smisleno objedinjeni u odgovarajuću celinu. Na taj način će učenici učiti oni što ih zanima.

Posebno je važno to što će sadržaji izvornih programa biti kreirani tako da učenici kroz njihovo izučavanje stiču znanja i veštine koje su im potrebne za rad u 21.veku, a to će značiti da će biti i pripremljeniji za studije, ali i za rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com