RegionVirus Korona

Od lošeg vina, dobar alkohol

Pored zaštitnih maski i rukavica, alkohol kao dezinfekciono sredstvo, su osnovno čime zdravstvena ustanova treba da raspolaže u pružanju usluga pacijentima. U periodu borbe sa koronavirusom, potrebe za dezinfekcionim sredstvima značajno su povećane.

Iako je uveden rad u tri smene, u proizvodnim pogonima, za medicinskim alkoholom vlada prava jagma, jer sve što se proizvede bude isporučeno zdravstvenim centrima. U apoteke stiže nešto manja količina, što stvara utisak nestašice.

Osnovni sastojak medicinskog alkohola je vino. Budući da su roba i imovina nekadašnjeg srpskog giganta poznatog po vrhunskim penušavim vinima, u stečajnom postupku prešli u ruke države, određena količina vina koje nije za upotrebu, iskorišćena je za dalju preradu.

Oko 340 hiljada litara belog vina i vina za destilaciju nekadašnjeg Navip-a, preuzela je Vino Župa i preradila u čist medicinski alkohol. Prve količine aleksandrovačka kompanija je već distribuirala kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Republička direkcija za imovinu je najavila da će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih u državnu svojinu iz poreskog postupka od pre sedam godina, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

U “Župi” kažu da i oni sami imaju određene količine vina koje bi mogli da pretvore u medicinski alkohol, a kada je reč o količinama koje bi mogle da se dobiju, sve zavisi od jačine samog vina i drugih alkoholnog pića.

Od 350.000 litara vina moglo bi da se dobije oko 45.000 litara medicinskog alkohola od 70 odsto jačine, kažu u ovoj kompaniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com