Ekonomija

Od 1. januara primenjuje se novi model obračuna penzija

Od 1. januara je u Srbiji u primeni indeksacija penzija po „švajcarskiom modelu“ koji podrazumeva njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Primenom nove formule penzije će od januara biti uvećane 5,4 odsto.

„Švajcarska formula“ za utvrđivanje iznosa penzija bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006, kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, u okviru tadašnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pa su od tada penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cena i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane bez ikakvog pravila, u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

U 2019. je bila ukinuta indeksacija penzija i Vlada je imala diskreciono pravo da utvrđuje da li će i koliko biti uvećanje penzionerskih primanja.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Izvor: Beta

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com