Politika

„Oči u oči“ sa ministrima, želja je predstavnika lokolnih samouprava

Predstavnici lokalnih samouprava su na zahtev načelnice Nišavskog upravnog okruga  Dragane Sotirovski, pored problema sa kojima su suočeni i koje je potrebno rešavati tokom iduće godine, izneli svoje mišljenje o tome sa kojim ministrima bi želeli naredne godine da se sretnu, a mađu najtraženijim su Zorana Mihajlović, potom Zlatibor Lončar, Slavica Đukić Dejanović, ali je na prvom mestu, svakako, Branko Ružić, ministar lokalne samouprave. To je, istovremeno, bio i jedan od zaključaka sa satanka Saveta Nišavskog upravnog okruga na kome će se raditi tokom iduće godine. Sastanku je, pored predstavnika lokalnih samouprava, prisustvovao i gradski većnik Bratislav Vučkovuć u ime grada Niša.

„Ono što će biti prioritet u idućoj godini je dolazak ministra zdravlja Zlatibora Lončar koji će, pre svega da obiđe seoske ambulante da vidi u kakvim  se uslovima leče  pacijenti i da vidi u kakvim uslovima  rade zaposleni“, kaže Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga. „Sredinom januara očekujemo još jednu posetu ministarke Slavice Đukić Dejanović kako bi  sagleda situaciju u vezi sa parama i projektima  koji su realizovani u našem upravnom okrugu, a koji su vezani za pronatalnu politiku“.

Dragana Sotirovski je dodala da očekuje i dolazak ministra Rasima Ljajića, budući da je jedan od prioriteta u idućoj godini stvaranje integrisanog turističkog proizvoda i stavarnje buduće turističke regije u jugoistočnoj Srbiji što će biti zadatak Nišavskog upravnog okruga i lokalnih samouprava.

 „Saradnja načelnice Nišavksog upravnog okruga Dragane Sotirovski bio je jedan od preduslova rešavanja problema sa kojima se srećemo jer smo, zahvaljujući njoj, bili u prilici da se sretnemo sa mnogim resornim ministrima“, kaže Jelena Trifunović, predsednik opštine Svrljig. „Sastanci sa ministrima su nam i najznačajniji kako bismo i njih upoznali sa problemima sa kojima se srećemo na terenu  i kako se zakoni i propisi primenjuju u praksi. Ono što je pozitivno za razliku od ranijih susreta  koje smo imali jeste što smo  uradili kompletnu rekonstrukciju puta od Svrljiga prema Staroj Planini za šta smo veliku podršku imali od ministarke Zorane Mihajlović. Dobili smo i sredstva za rekonstrukciju vrtića na konkursu  kod ministarke Slavice Đukić Dejanović, a dogovarali smo i korake za druge projekte“.

Jelena Trifunović je dodala da u sledećoj godini očekuju veću sradnju sa ministartsvima i da se ona „spuste“ do lokala.

„Jedno  je na zakon gledati na papiru i kada im se to  predstavi statistički, ali nekada statisika ne predstavlja stvarno stanje na terenu posebno kada se radi o opštinama kao što su naše koje su nerazvijene, razuđene i sa malim brojem stanovnika, a opet imamo želju da te opštine zadržimo u životu“, naglasila je Jelena Trifunović.

Jedan od problema sa kojima se ove opštine sreću je i odlazak ljudi, pa same lokalne samouprave  preduzimaju odgovarajuće mere kako bi stanovništvo zadržali.

„Manji broj rođene dece je problem koji je prisustan u svim opštinama pa  smo doneli niz mera za podršku populacionoj politici. Izdvajamo srestva za zaključenje brakova, za novorođenu decu, za porodilje. Uveli smo i besplatan prevoz za naše srednjoškolce i studente , sve što smo prepoznali kao urgentne probleme, a u našoj su nadležnosti, mi smo pokušali da rešimo sami“, kaže Jelena Trifunović.

Prema rečima Dobrice Stojkovića, predsednika opštine Ražanj veliki broj poslova je završen i to nakon sastanka sa resornim ministarima.

„Dugo godina nije bila prava spona i pravi kontakt između okruga i države“, dodao je Stojković. „Sada je stanje sasvim drugačije, ministri nam redovno dolaze  što je za nas  sa lokalnog nivoa veoma značajno, pre svega da se vidimo  „oči u oči“ i da transparentno iznesemo svoje probleme. To je dovelo i do konkretnih rešavanja nekih naših problema. Kod nas je realizovan veliki projekat, rekonstrukcija puta između Paraćina i Aleksainca koji prolazi kroz našu opštinu, a u narednom periodu nas očekuje i okončanje drugih projekata“.

Stojković je dodao da  bi voleo da se nastavi saradnja lokalnih samouprava sa ministarstvima.

„Uvek je potrebno da sa nama bude minsitar za državnu upravu i lokalnu samupravu jer je on direktno zadužen za nas, ali bismo voleli da vidimo i ministarku za saobraćaj, pa i  ministra Krkobabića“, zaključio je Stojković i dodao da je završetak radova na infrastrukturu najutgentnija stvar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com