Društvo

Ocena kvaliteta rada i ispunjenja najvažnijih standarda UKC početkom jula

Najvažniji zadatak koji je pred Univerzitetskim kliničkim centrom Niš u ovoj godini, pored brige o životu i zdravlju pacijenata, svakako je i proces akreditacije. To podrazumeva ispunjavanje uslova koje svaka moderna, evropska zdravstvena ustanova najvišeg ranga, mora da ispoštuje kako bi bila kompetentna ali i konkurentna u obavljanju svoje delatnosti.

Direktor UKC Niš prof.dr Zoran Perišić, pomoćnica direktora UKC Niš za obrazovnu i naučno istraživačku delatnost prof.dr Danica Tiodorović i predstavnik Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji Vlado Davkovski, održali su sastanak sa rukovodiocima organizacionih jedinica UKC Niš, na kojem je preciziran dalji rad u okviru ovog procesa, koji bi trebalo 2. jula da bude i okončan.

Postupak akreditacije obuhvata samoprocenu od strane zdravstvene ustanove, radi unapređenja sopstvene efikasnosti u odnosu na postavljene standarde. Ovaj zadatak, očekuje se da bude završen do kraja juna kada će UKC Niš u periodu od 28.juna do 2. jula obići članovi akreditacione komisije i dati konačnu ocenu o kvalitetu rada zdravstvene ustanove.

Komisije su sastavljene od kolega uglavnom iz KC Vojvodina koji je već prošao ovaj postupak i koji će u pet dana koliko je planirano da traje završni postupak pre odluke o dobijanju akreditacije, proveravati koliko su ispoštovani svi uslovi postavljeni kako bi ustanova uopšte bila akreditovana.

Sam proces akreditacije je koncipiran tako da obezbedi okvir koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da definišu ali i primene protrebne promene kao i da naprave prioritete neophodne za stalno unapređenje usluga koje pružaju.

foto: V.P.

Prema rečima direktora UKC Niš prof. dr Zorana Perišića, plan je da ustanova koju vodi dobije akreditaciju ma maksimalni broj godina odnosno sedam.

Predstavnik Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji, Vlado Davkovski, istakao je na današnjem sastanku da iako je proces akreditacije do sada sproveden u KC Vojvodina i KC Kragujevac, Univerzitetski klinički centar Niš je najkompleksnija ustanova ovog tipa u Srbiji, koju će Agencija za akreditaciju ocenjivati. Zbog velikog broja klinika koje se nalaze u okviru UKC Niš, akreditaciju sprovodi 17 timova. Svaki tim zadužen je za određenu delatnost, a svi zajedno pokrivaju kliničke standarde, standarde kliničke podrške i nekliničke standarde. Davkovski je izrazio verovanje da će očekivanja direktora UKC Niš prof.dr Zorana Perišića da ustanova koju vodi dobije akreditaciju na maksimalan broj godina, biti i ostvarena.

Inače Univerzitetski klinički centar Niš je u proces akreditacije ušao 2016.godine. Iz dosta razloga, uključujući i pandemiju virusa Sars CoV 2, ovaj proces nije bio završen u prethodnoj godini. Sertifikat o akreditaciji je dobila samo Klinika za nuklearnu medicinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com