Društvo

Obeleženi vojni praznici u Nišu

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ obeleženi su vojni praznici: 14. septembar, Dan artiljerije, Dan Mešovite artiljerijske brigade i Dan intendantske službe i 15. septembar Dan saobraćajne i Dan tehničke službe.

Svečanosti je prisustvovao komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa kolegijumom, komandant 3. brigade Кopnene vojske i Garnizona Niš brigadni general Slađan Stamenković i komandanti jedinica i ustanova iz Garnizona Niš.

Foto: Vojska Srbije

Na početku svečanosti, vojnicima i starešinama komandant Кopnene vojske čestitao je praznike, naglasio da je Srbija ponosna na njih i poželeo puno uspeha u daljem radu.

Čestitajući praznik svim pripadnicima, zastupnik komandanta mešovite artiljerijske brigade pukovnk Dejan Novaković osvrnuo se na prošlost i uspeh naših slavnih predaka kao uzora ljudskih i vojničkih vrednosti, borbenog duha i vojničke časti.

„Čojstvo, jedinstvo, izgrađen vojnički kolektiv, homogenost i dobra osposobljenost su se, pored visoke profesionalnosti i osposobljenosti naših pripadnika, pokazali kao pravi putokaz za odlične rezultate u radu. Pripadnici Mešovite artiljerijske brigade, u toku protekle godine, pored izvršavanja redovnih zadataka, angažovali su se na pružanju pomoći civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije, adaptaciji i formiranju „COVID“ bolnica, obezbeđenju gerontoloških centara, kao i prihvatnih centara za migrante“, naglasio je pukovnik Novaković.

Foto: Vojska Srbije

„U narednom periodu očekuje nas dalja dogradnja i unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti brigade. Težište će biti na nastavku obuke i osposobljavanju komandi i jedinica za izvršavanje namenskih zadataka i očuvanju postignutog, kao i dostizanje višeg nivoa operativnih sposobnosti“, dodao je pukovnik Novaković.

Povodom obeležavanja vojnih praznika, komandant Кopnene vojske general Milosav Simović dodelio je nagrade najboljim pripadnicima.

Foto: Vojska Srbije

U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Mija Stanimirović“ prikazano je naoružanje i oprema koje koriste pripadnici Mešovite artiljerijske brigade, kao i pripadnici intendantske, tehničke i sabraćajne službe.

Dan artiljerije i Dan Mešovite artiljerijske brigade – 14. septembar – Tog dana 1918. godine je počela artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta, koja je trajala do početka proboja – 15. septembra u 05.30 časova. Blizu 2.000 artiljerijskih cevi oglasilo je početak dugo očekivanog napada savezničkih snaga na Solunskom frontu.

Četrnaesti septembar je i Dan intendantske službe. Tog dana 1885. godine, ministar vojni, đeneralštabni pukovnik Jovan Petrović izdao je naredbu o Glavnom intendantstvu i administraciji Vrhovnog štaba.

Pripadnici tehničke službe obeležavaju kao svoj praznik 15. septembar – dan kada je 1891. godine, u barutani „Obilićevo“ kod Кruševca, započela proizvodnja nitroceluloznog (bezdimnog) baruta, što je omogućilo da kragujevački Zavod do 1901. godine osvoji proizvodnju municije 7×57 mm za puške „mauzer“ M 1899. Tokom 1908. godine linija za izradu pešadijske municije je obnovljena. Zahvaljujući razvoju i osavremenjavanju vojne industrije, Srbija se ubrzano pripremala za pobede u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Petnaesti septembar je i Dan saobraćajne službe. Tog dana 1908. godine, kralj Petar Prvi Кarađorđević je izdao Ukaz o formiranju saobraćajne službe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com