Kultura

Obeležena godišnjica smrti Branka Miljkovića

Ispred Narodnog pozorišta u Nišu danas je obeležena 57. godišnjica smrti pesnika Branka Miljkovića, a učenici istoimene Osnovne škole u Nišu, pesnici i sugrađani zahvalili su se stihovima ovom velikanu.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i njegova bliska prijateljica. Dobrila Gugleta, inače Miljkovićeva školska drugarica, istakla je da osim što je bio dobar u onome što je radio, Branko je bio i dobar čovek i prijatelj.

Istakla je da ne veruje u teoriju o samoubistvu njenog prijatelja za kojeg kaže da je “kao od šale pisao i recitovao stihove”.

Predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo Niša, Hadži Ivan Redi dodao je da se naš grad trudi da se oduži ovom pesniku čija dela ceni i poštuje i dan danas.

“Prema informacijama koje ja imam uskoro se očekuje otvaranje spomen-sobe posvećene Branku Miljkoviću, a ovde vidimo i njegovu bistu što govori da smo dosta dobro označili njegovo prisustvo u ovom gradu.” zaključio je Hadži Ivan Redi.


Branko Miljković rođen je u Nišu 29. januara 1934. godine. Završio je nišku gimnaziju “Stevan Sremac”, a u Beogradu diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu. Jedna od najprestižnijih nagrada za najbolju knjigu pesama danas nosi njegovo ime, a dodeljuje je Skupština grada Niša od 1971. godine. Zbirke pesama: Uzalud je budim (1957), Smrću protiv smrti (1959), sa Blažom Šćepanovićem, Poreklo nade (1960),Vatra i ništa (1960) i Krv koja svetli (1961).

Na današnji dan 1961. godine pronađen je obešen o drvo na periferiji Zagreba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com