Društvo

Obeležena 93. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića, osnivača Vojne bolnice (FOTO)

U niškoj Vojnoj bolnici obeleženo je 93 godine od smrti dr Vladana Đorđevića. Venac je na bistu položio upravnik bolnice pukovnik doktor Veljko Milić sa saradnicima. Dr Vladan Đorđević bio je prvi upravnik Velike niške vojne bolnice za vreme Prvog svetskog rata. Bista se nije slučajno našla u kompleksu Vojne bolnice u Nišu, jer je upravo zaslugom pukovnika dr Vladana Đorđevića ova zdravstvena ustanova otpočela svoj rad deleke 1878. godine. Na predlog doktora Đorđevića osnovano je Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst Srbije.

Foto: J.M.

“Bio je čovek neverovatne energije, može da se poredi sa renesansnom ličnošću, jer je bio svestran, a praktično je doneo novo doba u Srbiju, a Srbija, iako je deo Evrope, tada stvarno postala deo Evrope. On nije bio samo lekar, već i istoriograf, književnik, političar, diplomata i gradonačelnik Beograda. U jednom momentu, u nekim njegovim sećanjima kaže da je morao da se odluči da li će da i dalje leči pacijente ili da uradi nešto veliko za srpski rod. Pored toga što je i osnovao Vojnu bolnicu u Nišu, napisao je i značajna dela iz istorije srpskog saniteta, a kao gradonačenik uveo je osnovna higijenska pravila”, izjavio je upravnik ove zdravstvene ustanove, dr sci. med. Veljko Milić.

On dodaje i da Vojna bolnica nastavlja sa opremanjem, a kako su stručni ljudi neophodni za upravljanje tom opremom, u toku je prijem lekara, medicinskih tehničara i ostalog osoblja.

“Želimo da povratimo stari sjaj bolnice, a nadamo se da ćemo i vrlo brzo da zbrinjavamo i civilne osiguranike, za šta se pripremamo u svakom pogledu”, završava on.

Dr Vladan Đorđević je bio prvi školovani hirurg u Srbiji, karijeru kao vojni lekar započeo je 1871.godine, zatim je angažovan kao lični lekar kneza Miloša Obrenovića i svakako je ličnost koja je obeležila poslednje dekade 19 veka.

Foto: J.M.

Dr Vladan Đorđević je medicinu studirao u Beču pod uticajem Josifa Pančića čuvenog srpskog lekara i botaničara, a znanje hirurga usavršio u Francuskoj. Osnivač je Srpskog lekarskog društva, jedan od osnivača Crvenog krsta Srbije, bio je ministar prosvete u Vladi Nikole Hristića, poslanik Srbije u Atini, a potom i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo postavljanju srpskih vladika u Makedoniji. Predsednik Vlade i ministar inostranih dela bio je od oktobra 1897. do jula 1900. godine. Preminuo je 1930. godine u sanatorijumu u Badenu.

Odlukom Srpske Akademije nauka i umetnosti ova godina je proglašena godinom dr Vladana Đorđevića, a izložba i otkrivanje njegove biste 22.janura 2020.godine u Nišu prve su manifestacije u Srbiji posvećene čuvenom lekaru i državniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com