Društvo

Obeležena 107. godišnjica od podizanja Topličkog ustanka

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić, u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, predvodio je u Prokuplju državnu ceremoniju obeležavanja 107. godišnjice od podizanja Topličkog ustanka.

“U doba najvećeg okupacionog mraka na evropskom tlu koje je grcalo pod čizmom germanskog imperijalizma i njegovih saveznika, mali srpski narod se usudio da upali baklju slobode i podigne oružanu pobunu na sopstvenom pragu – poharanom i porobljenom. Ne želeći da trpi masovne likvidacije svojih sunarodnika, pljačku, nasilje i pokušaje asimilacije koje su činile okupacione vlasti, onog časa kada je najavljena nasilna mobilizacija srpskih mladića za bugarsku vojsku, jug Srbije se podigao na oružje, i na današnji dan 1917. godine, započeo Topličko-jablanički ustanak. Jedini organizovani ustanak u porobljenoj Evropi “, rekao je državni sekretar Dejan Antić.

Prema Antićevim rečima srpski su ustanici za kratko vreme oslobodili prostor između Jastrepca, Kopaonika, Radan planine, Kukavice i Južne Morave gde su obrazovali ustaničku državu.

Dejan Antić, državni sekretar; Foto: minrzs.gov.rs

Ipak zbog brojčane nadmoći okupatorskih snaga, nedostatka naoružanja i komandnog kadra Toplički ustanak je kroz mesec dana ugušen u krvi. Gušeći ustanička dejstva bugarski okupator je na ovim prostorima za samo nekoliko meseci svirepo pobio 20.000 ljudi. Među likvidiranima najviše je bilo žena, dece i staraca”, naveo je Antić.

Državni sekretar je zaključio da danas nemamo prava da zaboravimo herojsku borbu i žrtvu naših predaka, kao ni slobodu koju su nam preci ostavili.

Svakome, pa i našim nekadašnjim neprijateljima, treba pružiti ruku saradnje i prijateljstva jer je to jevanđeljska vrlina. Ali smo dužni, da radi naših potomaka, pamtimo svoju istoriju kako nam se stradanja u Toplici, Surdulici ili Pustoj Reci više nikada ne bi ponovila. Sloboda je bila i ostala najuzvišenija vrednost srpskog naroda. Uveren sam da ćemo i danas, svesni svoje herojske i mnogostradalne prošlosti, uspeti da je sačuvamo braneći suverenitet, političku nezavisnost i teritorijalnu celovitost države Srbije. Samo je slobodna i nezavisna Srbija garant opstanka našeg naroda, nacionalne kulture i identiteta”, istakao je Dejan Antić.

Foto: minrzs.gov.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

    1. Obelezavajte jos malo dok ima ovih komunistickih samoreklamera jer Toplica umire tiho i mirno.Sela su pusta njive u parlogu,a kuce se ruse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com