Društvo

Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

“Mladim generacijama bi poručio samo jedno. Nemojte da imate kokošiju pamet. Pamtite ovo. Ovo su teške stvari bile. Ne smemo zaboraviti one ljude koji su se borili za nas, za ovo što još danas postoji i što je preostalo od Srbije”. Ovo je rekao Franjo Glončak, dobrovoljac u ratu 1999. godine, pripadnik Vojske Republike Srpske Krajine prilikom polaganja venaca kod spomen kapele stradalima tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

 

“Kada sam jednom prilikom morao da komandujem počasnim odeljenjem na sahrani poginulih. Toliko sam video potresnih stvari da ne mogu toga ni da se prisećam. Video sam spržene i spaljene ljude, kolone koje NATO masakrirao, kolone koje beže, strašne stvari od onih koji su došli da drže red i mir kada je počela da se povlači naša vojska sa Kosova i Metohije”, kazao je Glončak.

Ističe da se 7. maja u Nišu desio samo jedan primer upotrebe zabranjenog oružja, municije koja ne bira i koja će danas, sutra, za 10, 15 godina čekati svoju žrtvu. Bio je svedok mnogo goreg prizora od bombardovanja kasetnom municijom, kada je između Prizrena i Suve Reke 108 albanskih povratnika bilo praktično sprženo. Nažalost niko neće biti kažnjen zbog toga, oni se i danas ponose zverstvima koja su ovde činili, rekao je ovaj dobrovoljac na obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Nišu.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša

“Dajemo počast onima koji su bili nevine žrtve strašnih događaja i onoga što je tada zadesilo našu zemlju. Jedna nepraveda i rano prekinuti životi svih žrtava koji su izgubili živote. Naša poruka je da ne smemo da zaboravimo šta nam se dogodilo i da mladima prenosimo sve što nam se dešavalo potpuno nepravedno”, rekla je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Ni 22 godine kasnije rane a ni sećanja ne blede, a naše je da ne dozvolimo da se ovakvo stradanje ikada ponovi, poručili su u Nišu porodice stradalih i dobrovljci rata 1999. godine.

Sirene su se tokom NATO agresije u gradu oglasile ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću.

Foto: N.P.

„Srbija danas ima prijatelje u svetu, a naše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zalaže se za mir i prosperitet Srbije”, istakao je predsednik Skupštine Boban Džunić.

On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo razaranje naše zemlje u proleće 1999.godine, kada su NATO bombe donosile smrt, stradanja i patnje.

Niš je gađan iz vazduha 40 puta, srušeno je oko 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Na grad je palo više od 320 projektila velike razorne moći. Niš je zasut sa 36 kontejnera kasetnih bombi koje su međunarodnim pravom zabranjeno oružje.

Foto: N.P.

Od kasetnih bombi samo 7. maja 1999. godine poginulo je 15 Nišlija, a više desetina bilo je ranjeno. Od zaostalih kasetnih bombi ginulo se i po prestanku bombardovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com