Ekonomija

NSZ prezentovala programe i mere aktivne politike zapošljavanja za 2018.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja a Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja ove godine bude izdvojeno 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Programe su na današnjoj konferenciji za medije predstavili direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, direktor NSZ Filijala Niš Boban Matić i zamenica direktora NSZ Filijale Niš Nataša Stanković.

Nacionalna služba za zapošljavanje s tim u vezi uputila je 10 javnih poziva.

Javni pozivi u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih programom rada NSZ 2018.

Programe i mere aktivne politike zapošljavanja predstavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

„Sredstva za ove namene značajno su uvećana ove godine, tako da očekujemo i veći obuhvat lica. Oko 25.000 nezaposlenih biće uključeno u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, što će dodatno doprineti već prisutnim pozitivnim trendovima smanjenja nezaposlenosti. Uskoro će biti predstavljen i jedan potpuno nov program, namenjen zaposlenim licima, koji će za cilj imati da predupredi problem nezaposlenosti“, istakao je Martinović.

Subvencija za otvaranje novih radnih mesta odorava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih koji se vode na evidenciji NSZ.

  • Mladi do 30 godina starosti – bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama ili mladi koji posao traže duže od 12 meseci
  • stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih
  • Romi
  • osobe sa invaliditetom 
  • radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći
  • dugoročno nezaposleni
  • žrtve porodičnog nasilja.

“Svi javni pozivi i konkursi su otvoreni do 30. novembra 2018. godine osim Javnog konkursa za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica i onog za osobe sa invaliditetom, oni će biti otvoreni do 2.aprila 2018., kao i Javnog poziva nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje i Javnog poziva nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu subvencije za zapošljavanje, koji su otvoreni do 16. aprila.” dodali su iz NSZ.

Javni pozivi i konkursi obavljeni su u publikaciji “Poslovi” broj 764/765 od 14. februara kao i na sajtu Nacionalne službe.

Informacije o pozivima i konkursima sva zainteresovana lica mogu dobiti i u svakoj organizacionoj jedinici NSZ ili putem pozivnog centra besplatnim pozivom na broj 0800/300-301.

Prema podacima Nacionalne službe trenutno je na evidenciji 42.351 nezaposleno lice na teritoriji Nišavskog okruga, od čega je njih 27.974 registrovano u Nišu.

Trenutna stopa nezaposlenosti na teritoriji Srbije iznosi 12,9%.

„U poređenju sa istim periodom 2014. godine danas imamo 25% manje nezaposlenih na evidenciji kada je u pitanju grad Niš, a 23,5% manje kada je u pitanju područje koje pokriva cela filijala. To su zaista dobri pokazatelji i nadamo se da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu“, naglasio je direktor Filijale Niš NSZ Boban Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com