Kultura

Novu sezonu niškog teatrа obeležiće veliki broj premijera

Pod sloganom “Heroina i heroji u antiherojskom vremenu” niško Narodno pozorište kreće u novu sezonu, koju će prema najavama direktora sigurno obeležiti veliki broj premijera, ali i prvi regionalni festival “Teatar na raskršću”.

“Mi više ne znamo ko su heroine i heroji, da su to zapravo obični ljudi koji su učinili neko dobro delo, ili je neko uspeo da preživi u jednom vremenu u kome živi”, rekao je direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović

Prva premijera zakazana je već za 13. oktobar. Radi se o predstavi “Slikarke”, u režiji Stevana Bodruže. Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović najavio je da će nakon toga Nebojša Bradić početi da radi predstavu “Junaci” po tekstu Duška Kovačevića. Premijera ove predstave zakazana je za 1. decembar. I David Alić  će raditi predstavu u Nišu, dudodramu “Igre u pesku”.Tanja Mandić biće zadužena za predstavu “Putujuće pozorište Šopalović” Ljube Simovića i premijerno će biti izvedena 11. marta naredne godine na Dan pozorišta.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta

“Iskreno se nadam da ćemo uspeti da uradimo i predstavu “Uspavanka za ružnu decu”u režiji Andreja Nosova. Još uvek smo u pregovorima i nemamo tačne datume”, istakao je Milovanović.

Ono što će biti svakako novina jeste prvi regionalni pozorišni festival “Teatar na raskršću”. On je planiran za mart 2019. godine i biće organizovan na inicijativu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, rekao je Milovanović.

“Festival će trajati nedelju dana i okupiće najaraktivnije predstave država Balkana. Zove se “Teatar na raskršću” zato što je Niš na raskršću, Srbija, ceo Balkan je na raskršću, ali i sam teatar”, naglasio je.

Svake subote će se u pozorištu igrati predstave na maloj sceni, a svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu od 19 časova niški glumci čitaće poeziju. Radio Beograd II direktno će prenositi poeziju iz niškog teatra, istakao je Milovanović.

Milovanović kaže da je zatekao jedno ozbiljno organizovano pozorište i zahvalio se prethodnom rukovodstvu na tome.

“Ono što mi želimo je da makar za jednu lestvicu podignemo prepoznatljivost Narodnog pozorišta Niš. Ovaj teatar je više puta dokazan kao ozbiljno pozorište, sa ozbiljnim repertoarom, ali mi želimo da ta slika bude još jasnija i još izraženija. Uvek je moguće to podići na još jedan stepen”, kazao je prvi čovek ove ustanove kulture.

Kaže da intenzivno radi na redizajniranju sajta, sređivanju prostorija i sve ono što je neophodno za nesmetan rad.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com