Društvo

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa više dece pred Ustavnim sudom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, podnela je Ustavnom sudu Srbije Predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kazao je Niškim Vestima advokat Milan Jovanović, otac četvoro dece. Janković je 13. septembra izdala saopštenje u kome se navodi da se Ustavnom sudu obratila, između ostalog, i zbog pritužbi oko hiljadu majki sa troje i više dece, koje su smatrale da su novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici, jednostavno diskriminisane.

Pritužbu potpisalo hiljadu majki sa troje i više dece

Novi Zakon o finansijskoj pomoći Vlade Srbije porodicama sa troje i četvoro dece počeo je da se primenjuje od 1. jula 2018. godine.

Jedna od porodica sa četvoro dece je i niškog advokata Milana Jovanovića, koji tvrdi da će njegova porodica na ovaj način u periodu od deset godina biti oštećena za 27.000 evra, jer su mu sva deca rođena pre primene novog zakona.

On je krajem juna najavio udruživanje porodica sa više dece koje se zvanično obratilo  nadležnom ministarstvu i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

“Tokom leta Udruženje majki troje dece i ja smo organizovali potpisavanje pritužbe Poverenici  za ravnopravnost u vezi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se diskriminišu majke. Pritužbu je potpisalo oko 1000 majki. Na ovaj način smo zvanično pokrenuli postupak za utvrđivanje diskriminacije”, rekao je za Niške Vesti advokat Jovanović, dodajući da je “to jedna mala pobeda jer je Poverenica prihvatila njihove navode i obratila se Ustavnom sudu.

Saopštenje poverenice za zaštitu ravnopravnosti

U Predlogu za ocenu ustavnosti, poverenica Janković, pored ostalog, ukazuje na nejednak položaj poljoprivrednica, jer za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, moraju da imaju osiguranje 24 meseca a ne 18 meseci kao ostale porodilje osigurane po drugim osnovama.

Takođe, u predlogu se navodi i da su žene sa višim primanjima neopravdano stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose.

Pored toga, u predlogu podnetom Ustavnom sudu, ukazano je i na nejednak položaj roditelja i dece koja su rođena pre i posle stupanja na snagu ovog zakona, a koja i dalje primaju roditeljski dodatak.

Prilikom izrade zakona u fazi davanja mišljenja, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je ukazao na pojedine sporne odredbe, a nakon donošenja zakona, instituciji se obratilo nekoliko stotina žena, takođe ukazujući na ove odredbe.

“Predlog je upućen Ustavnom sudu na razmatranje, kako bi se ove nepravilnosti otklonile i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom uskladio sa antidiskriminacionim propisima”, zaključuje se u saopštenju poverenice Brankice Janković.

Milan Jovanović, advokat, otac četvoro dece

“Sada od ovog suda zavisi da li će i kadautvrditi da li postoji diskriminacija. Dobro bi bilo kada bi Ministarstvo rada razmotrilo navode o diskriminaiciji i predložilo izmene zakona, jer postupak pred Ustavnim sudom će trajati određeno vreme i ukoliko se utvrdi neustavnost odredbi, tek tada će se predlagati i pisati izmene zakona i tražiti nova rešenja. Brže i jednostavnije je da samo Ministarstvo rada razmotri navode Poverenice i majki”, predlaže Jovanović, koji je i inicirao pisanje pritužbi.

“Udruženje majki se nada uspehu do kraja, da majke koje već imaju troje ili četvoro dece budu izjednačene sa onima koji su decu dobili posle stupanja na snagu zakona, ili koji će ih tek dobiti”, kazala je Niškim Vestima Katarina Kočić, predsednica Udruženja majki sa troje dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com