Kultura

NOVI roman o Nišu Dejana Stojiljkovića

Novi roman „Olujni bedem“ niškog pisca Dejana Stojiljkovića u petak 15. septembra izlazi zvanično, za sada ga je moguće nabaviti samo on line uz popust.

Prema rečima ovog uspešnog niškog pisca, veliko je interesovanje obeležilo preve dane prodaje.

„Juče i danas sam potpisao veliki broj knjiga koje su poštom stigle iz Beograda na potpisivanje. Ja težim da moje knjige nisu mnogo skupe, kako bi knjige došle do većeg broja čitalaca“, kaže Stojiljković.

Ovaj roman kaže Stojiljković nastajao je pet godina, ali je dugo bilo iščekivanje jer je najnoviji roman „Olujni bedem“ nastavak knjige Duge noći i crne zastave. Taj roman je bestseler, urađena je predstava a spremamo i strip, dodaje.

Ovo je još jedan roman o gradu na Nišavi. „Olujni bedem“ je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

Oluja je stigla… I pred kapijom moćne tvrđave, čiji bedemi sežu do neba, ordija velikog osmanskog emira pali vatre i oštri svoje handžare. Među zidovima grada jedan vitez, jedna gospa i jedan uglednik postaće neimari sopstvene sudbine.

U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu. I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta…

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com