Društvo

Novi protest zbog gradnje parkinga pored škole “Sveti Sava”

Gradjani koji protive izgradnji parkinga pored Osnovne škole “Sveti Sava” u Nišu nakratko su danas popodne blokirali saobraćaj na kružnom toku na Bulevaru Nemanjića, pošto su prethodno okupili na prostoru na kojem je grad započeo gradnju 200 parking mesta.

Protest je organizovao Savet roditelja škole “Sveti Sava”, a članovi tog saveta kazali su da je skup organizovan sa jednim jedinim ciljem – da bi se zaštitila bezbednost i zdravlje dece.

Predstavnica Saveta roditelja pročitala je proglas u kome je istaknuto da se gradjani ne slažu sa lošom odlukom grada da do “praga škole” dovede otrovne gasove, teške metale, buku i druge štetne materije.

“Brojne svetske i domaće studije pokazuju da zagadjenje i buka koji potiču od saobraćaja dovode do različitih bolesti. Ko će biti odgovoran ukoliko deca, pa i svi mi obolimo od astme, hroničnog bronhitisa, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti”, zapitala je predstavnica Saveta roditelja.

Miljana Ristović Luković član Saveta roditelja kazala je da roditelji zahtevaju da pored škole bude izgradjen park ili sportski tereni, a ne parking.

Okupljeni roditelji su poručili da tuje koje su posadjene pored ivice školskog dvorišta sigurno neće zaštiti njihovu decu od buke i zagadjenja koje će stvarati 200 automobila.

Maja Randjelović, arhitekta i majka jednog od učenika, kazala je da gradjevinska inspekcija još nije odgovorila na prijave nelegalnog gradilišta pored škole, ali jeste Ministarstvo prosvete.

“Od pomoćnika ministra dobili smo odgovor da je ovaj slučaj uputio prosvetnoj inspekciji. Očekujemo da oni hitno reaguju, jer situacija hitna”, kazala je Randjelović.

Randjelović je ranije kazala da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine kaže da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja.

Ona je je takodje naglasila da je gradnja parkinga krenula bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu i bez postavljanja zaštitne ograde.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prošle nedelje je najavila da će parking biti izgradjen i da izgradnja nije protivzakonita.

Ona je kazala da će parking biti ogradjen i posadjene tuje koje će sprečiti zagadjenje i buku unutar školskog dvorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com