Društvo

NOVA poreska rešenja za 6700 predmeta – uz detaljnu proveru!

Gradsko veće poništilo je danas rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu za ovu godinu, gde su poljoprivredno i građevinsko zemljište isto, što je poslednjih nedelja izazvalo veliki revolt Nišlija.

„Utvrdićemo nova poreska rešenja za 6700 predmeta. Ako na parceli nema nikakvih sagrađenih objekata to zemljište biće tretirano kao poljoprivredno, ako pak ima građevine na parceli tu će porez biti obračunat kao gradsko građevinsko zemljište“, rekla je Nina Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju.

Kako dodaje Ilić, već od sutra rade se nova rešenja. Do kraja ove godine Nišlije mogu da očekuju izmenu dosadašnjih rešenja kod kojih su se pojavile astronomske cifre, kako kažu Nišlije.

„Biće to veliki posao jer mi ćemo krenuti da proveravamo te parcele. Upoređivanje podataka će se raditi i sa Katastrom, ljudi će izlaziti na teren i biće upotrebljen i snimak iz vazduha“, kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

Ono što sledi a jeste važno za funkcionisanje Sekretarijata za lokalnu poresku administarciju je i procedura izmene zona, koja treba da bude završena do 30. novembra. Najviše problema i nejasnoća bilo je do sada u toj 7 zoni, ističe nadležni sekretar.

Na sednici Gradskog veća izneti su i podaci o tome da niška javna preduzeća posluju u skladu sa programima aktivnosti uz mala odstupanja, osim JKP „Gorica“ koja prednjači sa dugovanjima.

Foto: Niske Vesti

Trenutni gubitak preduzeća od 39 miliona, predstavlja dugovanje prema bankama. Ja se nadam da će u narednom periodu ovo niško preduzeće izaći iz ovakve situacije“, rekla je Vladislava Ivković, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Gradsko veće odobrilo je i JKP „Mediana“ da se kreditno zaduži za 450 hiljada evra kako bi ovo preduzeće nabavilo 3 ato smećara, bager i trakto. Rok otplate je 5 godina, na 60 jednakih mesečnih rata.

„Mi smo do sada bili u prilici da plaćamo zakup bagera kako bi obavili svoje poslove, poslednjih godina smo na zakup bacili veliki novac za kojim smo mogli da kupimo barem dva bagera da budu naša“, rekao je generalni direktor JKP „Mediana“ Bratislav Vučković.

Ovo kreditno zaduženje neće izazvati povećanje cena komunalnih usluga ovog preduzeća, a cene nisu promenjene već četiri godine dodaje Vučković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com