Društvo

Nova odluka u GO Palilula pomoći će ekološkim udruženjima da povrate poverenje građana i budu aktivniji

Nova Odluka o javnim raspravama u Gradskoj opštini Palilula predstavlja dobar primer drugim opštinama i pomoći će ekološkim udruženjima da povrate poverenje građana i budu aktivniji, zaključak je Gradskog foruma koji je održan minule nedelje.

Na Gradskom forumu „Praktična primena javne rasprave u GO Palilula“  razgovaralo se o tome kako nova Odluka može pomoći ekološkim udruženjima, ali i na koji način. Panelisti Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava, Jelena Stojanović iz udruženja „Južna Morava – Lalinac“, Olivera Milošević iz organizacije „Zeleni ključ“ i Nebojša Rančić, moderator, saglasili su se oko toga da će nova Odluka doprineti većem učešću građana i građanki, naročito onih koji su inače zainteresovani za zelene teme.

Olivera Milošević smatra da je nova Odluka o javnim raspravama pozitivan primer GO Palilule, koji bi trebalo da bude prekopiran i na ostale opštine. Prema njenim rečima, ono što je bitno je da se o donošenju te Odluke čuje šire i preko organizacija civilnog društva.

„Pre svega mislim na ljude koji žive u ruralnim opštinama, jer do njih informacije o dešavanjima u opštini i u urbanom delu mnogo sporije dolaze. Oni imaju mnogo veće probleme u smislu infrastrukture i očuvanja životne sredine s obzirom da ima puno deponija  i da tamo ima poljoprivrede“, kaže Miloševićeva.

Njeno mišljenje deli i Jelena Stojanović koja istakla značaj nove odluke za njeno udruženje, stavljajući akcent na to da je važno krenuti sa malim brojem ljudi u koje imaju poverenje i za koje znaju da će nešto da urade.

„Nova Odluka bi potpomogla da brže rešimo neke probleme u selu, ušli bismo u instituciju, to je jako bitno i išli bismo kako je zakonski određeno učešćem u odborima u okviru zelene stolice. Kada dođemo do rezultata, mislim da ćemo lakše privući još ljudi“, ističe Stojanovićeva.

Maja Kamenov smatra da je nova Odluka primer dobre prakse kako građani treba da se uključuju u rad lokalne samouprave i donošenje planskih dokumenata i uopšte svih odluka koje su vezane za opštinu.

„Ovakav jedan dokument je neophodan u svim opštinama i na nivou grada i to je dodatna zakonska sigurnost koja organizacijama civilnog društva i građanima pruža to da će biti uključeni u donošenje odluka“, napominje.

Ona dodaje da ovo treba iskoristiti na najbolji mogući način i kako kaže, prva prilika za to je izrada i članstvo u radnim grupama za plan razvoja opštine Palilula. Prema njenim rečima, kroz ceo taj proces će se ova javna politika videti na delu. Takođe, smatra da građane treba dodatno osnažiti i da bez obzira na to što se aktivno ne bave politikom ne znači da ne mogu da daju neke predloge i rešenja.

„Oni su ti koji dele javni prostor i za njegov opstanak je bitno da se svi aktivno uključe. Naravno neće se svi uključiti aktivno, ali svako na svoj način može da da svoj doprinos“, govori Kamenov.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com