Ekonomija

NOVA NADA za 270 inženjera sa niškog Biroa

Prema rečima niških zvaničnika, austrijska kompanija Cumtobel Grup koja proizvodi rasvetu, proizvodni pogon pokreće 2018. godine  Dolazak ove kompanije povezuje se sa novim zapošljavanjem Nišlija, a akcenat je na elektro inženjerima kojih u Nišu ima blizu 270. Zajedno sa elektro tehničarima (srednjim stepenom stručne spreme), na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu nalazi se oko 3500 lica.

“Trenutno je 45 800 nezaposlenih lica na čitavoj teritoriji koju pokriva niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, 2013. godine ta brojka bila je 53 000. Ovo pozitivno pomeranje vezano je za dolazak velikih kompanija u Niš”, rekla je Nataša Stanković, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sa srednjim stepenom stručne spreme ukupno (32,75%) a visokoškolaca sa VII stepenom (11,75%).

Poslu mogu da se nadaju svi, ipak oni sa završenim Elektronskim fakultetom konačno čekaju svoju šansu.

“Elektro inženjera na listi Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Niš, ima 267 a najviše sa smerom elektromehanike za elektroniku nji 103, ako govorimo o ukupnoj strukturi sa srednjom stručnom spremom svih smerova ekektro struke ima ih 3500 na našoj evidenciji, kaže Stanković.

Predstavnici Cumptobela šest puta bili su u Nišu, to je potvrdio i dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković, koji je rekao da se ova kompanija interesovala za kadrove koje školuje ova niška visokoškolska ustanova. Nacionalnu službu za zapošljavanje tada niko nije kontaktirao.

“Još nismo dobili prijavu potrebe o zapošljavanju od strane ove kompanije , nadam se da će da se obratiti našoj službi vezano za selekciju, jer mi imamo najveću bazu podataka i stručne ljude za obavljanje ovog posla.  Do sada su sve velike kompanije zapošljavale radnike preko nas”, kaže Nataša Stanković, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Niš.

Austrijska kompanija Cumtobel Grup ima 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja, zapošljava preko 7.000 radnika. Što bi prostom računicom značilo da u svakom od pogona zapošljavaju oko 500 radnika u proseku, ako su svi iste veličine i kapaciteta.

Niška fabrika biće velika 40 000m2 i prostiraće se na 10 hektara, ali se još uvek ne zna u kojoj industrijskoj zoni će biti smeštena, to će naknadno biti odlučeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com