Zdravlje

Nova metoda operacije krajnika u niškoj klinici. Manje bola i krvarenja!

Na ORL klinici u Nišu urađene su tri operacije krajnika koblatorom, novom metodom koja koristi radiofrekventnu energiju za operaciju krajnika. Ova metoda se poslednjih petnaestak godina već koristi u Evropi i Americi.

Ovaj proces je prema rečima direktora ORL klinike prof. dr Dušana Milisavljevića, u nekim slučajevima bolji od klasičnog modela operacije, jer dolazi do manje traume tkiva.

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike UKC Niš

“Metodom koblacije se ne zagreva okolno tkivo, postiže se očuvanje zdravog tkiva, smanjuje se krvarenje, posle operacije ima manje bola, a tokom operacije je kompletan proces pod kontrolom oka. Tkivo koje se odvaja se bukvalno usisava”, istakao je Milisavljević.

Direktor niške klinike je objasnio da su operacije u Nišu urađene u istom danu sa beogradskom ORL klinikom i instruktorom iz Italije. Rekao je da je to samo dokaz da Niš nije više “na repu tih događaja”, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

“Kada se uvodi nova tehnika, onda gledamo da kompletna procedura bude pod kontrolom i da lekari budu dobro upoznati sa njom. Što se tiče hirurških tehnika mi imamo dosta dobre lekare koji su edukovani ne samo u srpskim ORL klinikama, već i u inostranstvu, imamo dobar podmladak, pet novih lekara, novu opremu, tako da je ova operacija još jedan kamenčić u mozaiku koji gradimo”, kazao je dr Milisavljević.

O kakvoj metodi je reč svedoče i sami pacijenti, koji su posle operacije imali samo jedno pitanje: “Da li ste nas operisali?” To dovoljno govori o kvalitetu operacije krajnika koja spada u red najbrojnijih operacija u otorinolarnigologiji, ne samo u Nišu i Srbiji nego i u svetu.

“Indikacije za opreraciju krajnika su vrlo dobro poznate. Najčešće se javljaju kod dece, pre puberteta, kada deca često obolevaju, a meta bakterija je tonzolarno tkivo. Kod mlađe dece dodatne smetnje pravi i treći krajnik, pa se tako javi hrkanje, deca loše dišu, mogu da naprave i sekret u srednjem uvu. Zato je i operacija krajnika vrlo česta”, objasnio je dr Milisavljević.

Na niškoj klinici se danas ove operacije rade isključivo u opštoj anesteziji, za razliku od prethodnih godina kada su se one radile u lokalnoj anesteziji. Ovo je jedina operacija posle koje se rana ne zašiva, već se ostavlja da spontano zaraste. Zato je bitno da deca deset do 14 dana nakon operacije ne jedu ništa vruće i čvrsto, da ne bi oštetili tonzelarne lože. Hrana mora da bude hladna i kašasta, što deci pričinjava veliko zadovoljstvo jer dan, dva nakon operacije mogu da jedu samo sladoled, da piju hladnu vodu, a onda i hladan čaj.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com