Izbori 2020Politika

Nova lica u Vladi i Skupštini, četiri opcije o koalicijama

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu, biti verifikovani mandati narodnih poslanika i ući će se u postupak izbora predsednika Skupštine, sekretara i drugih tela parlamenta.

“A, krajem avgusta će se ići na izbor Vlade, odmah nakon konstituisanja Skupštine ući ćemo u unutarstranačke razgovore kako bismo formirali Vladu do 25. avgusta”, rekao je Vučić, nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, održane danas posle podne.

Vučić je rekao da nikada nikome nije palo na pamet da se sednice održe na nekom drugom mestu i da će se svaka sednica parlamenta održati u zdanju Doma Narodne skupštine.

“Naslušao sam se raznih huligana, kako se neko plaši. Oni polaze od sebe, pa donose zaključke. Narod je izabrao poslanike i njihovo je da budu u zgradi Skupštine”, rekao je Vučić.

Кako je preneo novinarima, razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji, o svemu što predstoji, o planovima i programima.

Vučić je rekao danas da će u Narodnoj skupštini i budućoj Vladi biti novih lica i preneo da po pitanju koalicionih partnera postoje četiri moguće opcije i da sve četiri imaju glasove u SNS.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva SNS, preneo da je razgovarano šta SNS kao najodgovornija politička stranka može da ponudi.

„Bilo je različitih mišljenja. Mislim da su mnogi ljudi na stanovištvu da moramo dosta toga da promenimo. Кontinuitet mora da postoji, ali žele da vide nova lica u skupštini i vladi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je SNS razumeo poruku građana da su zadovoljni s onim što je učinjeno, ali i opominjuće poruke u lokalnim sredinama gde mora doći do izvesnih promena.

„U Vladi i Skupštini moramo da pokažemo više mladih lica, koji predstavljaju budućnost Srbije, da pokažemo da smo u stanju da se suočimo sa izazovima koje ovo teško vreme donosi“, rekao je Vučić.

Po pitanju koalicionih partnera, preneo je da postoje četiri moguće opcije i da sve četiri imaju glasove u SNS.

„Jedna je da idemo sa SPS i manjinama, druga sa Šapićem i manjinama, treća sa Šapićem, SPS i manjinama, i četvrta sami sa manjinama. Raspoređeno je 20, 30, 20, 30 u procentima. Nastavićemo da razgovaramo o tome”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je saslušao sve članove Predsedništva i da će, nakon konstituisanja skupštine nastaviti unutarstranački razgovor o formiranju Vlade do 25.avgusta.

Ukazao je na negativne posledice korona virus krize po privredu sveta, navodeći da niko ne bi verovao da mu je neko ranije pričao da će SAD u nekom kvartalu imati negativan rast od minus 43, tako da na godišnjem nivou teško da će da izvuku bolji rast od minus 15.

„To su bukvalno velike promene, veće posledice od Drugog svetskog rata“, podvukao je Vučić.

Što se Srbije tiče nada se da ćemo imati jednocifreni pad u drugom kvartalu od minus 6 ili 7.

Tada će Srbija uz Litvaniju biti jedna od najuspešnijih, a u drugom kvartali i prva u Evropi.

Vlada u roku, ne donosim odluke pod pritiskom

Vučić je izjavio danas da su oni koji mu prebaciju da je formiranje vlade krajem avgusta kasno i da nam je vlada neophodna ranije isti oni koji su govorili da su izbori besmisleni i poručio da će vlada biti formirana u roku, a da on nikada nije niti će podleći pristiscima.

Vučić je rekao da će i parlament i vlada biti formirani u ustavnom roku, čak i pre tog roka.

“Bolje je da sačekamo 15 dana i napravimo bolju vladu, nego da žurimo da bismo ispunjavali zahteve nekih političara, medija ili bilo koga drugo. I ima još jedan razlog, ja ne donosim odluke pod pritiskom, uvek se sklonim od tog pritiska ili odgovoram žestoko, jer pritisci nikada nisu bili nešto što sam dozvolio da utiče na donošenje odluka”, rekao je Vučić.

Istakao je da je upravo nepopuštanje pod pritiscima učinilo našu državu i stranku koju on vodi mnogo snažnijom od drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com