Društvo

Nišlijke protestovale ispred zgrade suda zbog žrtava seksualnog nasilja

Aktivistkinje Centra za devojke i Ženskog istraživačkog centra okupile su se danas u parku ispred zgrade Osnovnog suda kako bi pružile podršku Mariji Lukić i svim drugim ženama žrtvama sekusalnog nasilja.

Natalija Žunić iz Ženskog istraživačkog centra istakla je na skupu da je nasilje nad ženama globalni problem, naročito ovde, u patrijarhalnom, tradicionalnom društvu.

“Najrasprostranjeniji oblik diskriminacije je nasilje nad ženama. Nasilje nad ženama je nešto što se podrazumeva u društvu u kome živimo”, izjavila je Žunić.

Prema njenim rečima u nasilje nad ženama spada i seksualno uznemiravanje koje je i te kako prisutno.

Foto: B. Lj.

“Pretpostavljam da je svaka od žena u našem društvu mogla da oseti na “svojoj koži” neku vrstu seksualnog uznemiravanja. Seksualno uznemiranje je jedan mnogo širi pojam, nije to samo silovanje”, izjavila je Žunić.

Ona je kazala da nasilju nad ženama može da se stane na put donošenjem i promenom zakona, promenom svesti ljudi i borbom protiv diskriminacije.

“Borba protiv diskriminacije žena je nešto što se u društvu podrazumeva i bez toga jedno društvo ne bi moglo da postoji. Promena zakona znači promenu svesti o diskriminaciji”, naglasila je Žunić.

Silvija Mihajlović iz Centra za devojke rekla je da aktivistkinje Centra pružaju podršku Mariji Lukić i poručuju da se ne slažu sa dugim sudskim procesima.

Skupovi podrške i solidarnosti organizovanim su i u drugim gradovima u Srbiji. Skupovi se organizuju pred ročište u postupku, koje pred Osnovnim sudom u Kruševcu, Javno tužilaštvo vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, na osnovu krivične prijave Marije Lukić za seksualno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja. Organizator skupova je Mreža “Žene protiv nasilja”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com