Društvo

Nišlijka osam godina na sudu u “hitnom sudskom postupku”

Radni spor Nišlijke Marine Bundić traje više od osam godina, a dok je čekala na prvostepenu presudu da je nezakonito dobila otkaz u banci u kojoj je bila direktor filijale, ova samohrana majka dobila je rak i otišla u invalidsku penziju. Njen advokat, Milan Jovanović, za Niške Vesti kaže da će, ako se proces ne okonča u junu kada je zakazano ročište, pravdu potražiti na Ustavnom sudu, a zatim i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Otkaz i tužba

Slučaj bez presedana ili Kafkin “Proces”, tek muke Marine Bundić počele su još decembra  2009. godine kada je odlučila da tuži banku u kojoj je bila zaposlena jer je dobila otkaz. Njen advokat, Milan Jovanović, kaže da bi se u tom postupku verovatno utvrdilo da je taj otkaz dat na nezakonit način, posle čega bi Marina imala pravo na naknadu štete kroz izgubljene zarade, kamatu, poreze i doprinose.

“Ovaj radni spor ne spada u složene, već u običajne radne sporove i u njemu nema u tolikoj meri činjeničnih i pravnih pitanja koje treba razjasniti i Marina Bundić je imala interes da se taj postupak okonča što pre”, tvrdi advokat Jovanović.

Bolest i  invalidska penzija

U momentu kada je dobila otkaz, ova Nišlijka bila je u nezavidnoj situaciji. Kao samohrana majka, brinula je o sinu sama, nakon što je bivši suprug otišao u inostranstvo. A kako nesreća nikada “ne ide” sama, kasnije se razbolela od malignog tumora i imala sve više neizmerinih rata po kreditima koje je ranije uzimala.

Banka u kojoj je radila, nije čekala okončanje sudskog spora, već je za neizmirene rate protiv Marine Bundić pokrenula izvršne i parnične postupke radi naplate svojih potraživanja.

“Posle oblevanja od raka, Marina je postala invalidski penzioner sa penzijom koja je mnogo manja od zarade koju je imala dok je radila u banci”, kaže njen advokat.

Ove tužbe, za razlku od Marinine, imale su veoma brze sudske epiloge i samo su pogoršavale kako njeno finansijsko, tako i zdravstveno stanje.

“Hitan postupak” od osam godina

Prema sudskim spisima, Bundić je pokrenula parnični postupak protiv  banke još 25. decembra 2009. godine pred Osnovnim sudom u Nišu, da bi ubrzo zbog nenadležnosti tog suda njen predmet bio prebačen u Treći osnovni sud u Beogradu.

Rešenjem Trećeg osnovnog suda kao i rešenjem Višeg suda u Beogradu utvrđeno je da je Marini Bundić povređeno pravo na suđenje u razumnom roku. Sud je utvrdio da postupak traje od 2011. godine (iako je tačan podatak da traje od 2009. godine), da se radi o radnom sporu koji je po svojoj prirodi hitan postupak i da se ovakvo postupanje suda može okarakterisati kao nedovoljno efikasno.

“Ovom prilikom ističemo odlučne činjenice koje su od značaja za donošenje odluke u ovom predmetu. Od momenta podnošenja tužbe do danas prvostepena odluka u predmetu P1 1632/2011 još uvek nije doneta iako se radi o radnom sporu u kome je sud bio dužan da okonča postupak u roku od šest meseci jer je naročito hitan”, tvrdi Jovanović.

Tokom 2013. godine održano su samo dva ročišta, a 2014. godine nijedno ročište. 2015. godine je održano jedno ročište, a 2016. godine dva, dok je prošle godine održano samo jedno. Sledeće ročište zakazano je za 29. juni.

“Ovakvim postupanjem i zakazivanjem ročišta na po 6 meseci nikako ne može da doprinese bržem okončanju ovog postupka. Tužilja Marina Bundić svojim postupanjem nije ni na koji način opstruirala ovaj postupak ili uticala na to da postupak duže traje. Okolnosti od kojih zavisi odlučivanje o tome da li se radi o povredi prava na suđenje u razumnom roku su predviđeni u članu 4 Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku”, objašnjava Marinin advokat.

Jovanović dodaje da se osmogodišnji sudski spor Marine Bundić može smatrati jednim od najtežih kršenja ljudskih prava od strane srpskih sudova.

“Ako se u junu ne okonča predmet, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, zaključio je advokat Marine Bundić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com