Kultura

Nišlijka najbolja na slikarskom konkursu “Matiću u čast”

Niška slikarka i arhitekta, dr Aleksandra Mirić, dobila je nagradu za sliku „Sveci što marširaju“ na tradicionalnoj manifestaciji „Matićevi dani“, koja se održava već 36. put u Ćupriji, rodnom gradu poznatog nadrealiste Dušana Matića.

“Matićevi dani” realizuju se u čast akademika diplomate, nadrealiste, pesnika, proznog pisca, eseiste, kritičara, prevodioca, likovnog umetnika i pedagoga Dušana Matića (1898-1980) u Ćupriji od 6. do 13. septembra.

Foto: Milena Krstic

Izložba koja je otvorena u petak 8. septembra, u Muzeju Horeum Margi – Ravno Ćuprija, sačinjena je od radova odabranih na jedinom umetničkom konkursu na temu nadrealizma u Srbiji.

Na izložbi se predstavilo dvadesetoro autora iz Srbije i Makedonije. Ovogodišnju nagradu i priznanja na ovom umetničkom konkursu nadrealista dobili su umetnici iz Niša.

Godišnja nagrada “Matiću u čast” pripala je dr Aleksandri Mirić, arhitekti i slikarki, za delo “When The Saints Go Marching In”. Dobitnica će se tokom izlagačke 2018. godine predstaviti samostalnom izložbom u Ćuprijskom muzeju.

Mene moje slike svrbe iznutra, sanjam ih dok ne stanem ispred štafelaja! I onda neverovatno uživam u radu, ništa mi nije slađe. Iako se teško odričem svojih slika, uvek me raduje poslednji potez. Sa njim moja umetnost dobija svoj život, osamostali se, postane jaka samo za sebe”, kaže Mirić za Niške Vesti.

Foto: Milena Krstic

Ona dodaje da joj je veoma bitna podrška.

Potrebna mi je kritika, reakcija… Ova nagrada je upravo to – vetar u leđa i podstrek da nastavim. A ako moji radovi budu upola veselili posmatrače koliko je mene veslio stvaralački proces, super”, završava zadovoljno ova uspešna niška umetnica.

Posebno priznanje Narodne biblioteke “Dušan Matić” dodeljeno je Neveni Stefanović, umetnici, za rad “My Lollapoluza”, a Lazar Šošević, umetnik, dobio je pohvalu žirija za delo ”Performer”. Nagrađeni radovi nastali su na prošlogodišnjoj kolonizaciji niške tvrđave ART TO GO JAZZY.

Foto: Milena Krstic (Neveni Stefanovic i Lazar Sosevic)

Pored pomenutih, na izložbi su predstavljeni radovi članova umetničke grupe ARTEF: Aleksandre Branković, Dragane Grujičić, Jelene Živković, Vladimira Zaharijevića, Ane Jovanovske, Gorskog Kabadaje, Božice Milojević, Magdalene Sazdovske, Valentine Ilijevske, Novaka Novakovića, ali i Momčila Trajkovića Mo-moa, Emine Mladenović, Anite Milić, Ivane Knežević, Miloša Đorđevića, Dragane Vesović i Jasmine Mime Vasiljević.

Izložba se može videti  Galeriji muzeja Horeum Margi -Ravno u Ćupriji od 8. do 20. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com