Stari Niš

Nišlije su volele svoj Gvozdeni most …

Od davnina su putopisci pisali o mostovima na Nišavi pred utvrđenjem. Od njih je ostao samo po koji trag.

Turci kad zauzeše Niš, srušiše most rimljana i sagradiše svoju drvenu ćupriju. Ćupriju na kamenim stubovima – Taš-ćupriju. “Otidoše Turci, otide i njihova ćuprija” sa dućanima.

Wikipedia

Knez Milan napravi novi drveni most, na starim kamenim temeljima. došlo je novo vreme, brzo se menjalo sve, pa i ćuprije. Pre novog devetnaestog veka – 1900. godine, umesto drvenog, sagrađen je pred tvrđavom novi – Gvozdeni most.

“… Na istom mestu Niš dobi gvozdenu ćupriju. I dobi na lepoti. Sa gvozdenom ćuprijom Niš je još lepši, bliži Nišlijama i svetu” – pisao je novinar Simon Milčić.

Spajao je dve obale Nišave i ljude. Nišlije su ga volele, a dušmani dva puta rušili, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Oba puta je iz vode izranjao – obnavljan.

Nije se dao, gordo se držao sve do pedesetih godina kada su kazali:

– Od njega se ne vidi Tvrđava. Ružan je… Nije mu bilo spasa. Demontaža mosta počela je u ponedeljak, 10. aprila 1961. godine, zabeležio je pedantni hroničar. Po treći put je bio u Nišavi, odnet je u staro gvožđe. Mnogi su žalili romantičnu ćupriju, kažu, bilo je i suza…

www.upss-nis.org

Na njemu su zakazivani sastanci sa devojkom ili momkom, prijateljem ili drugarom. Na njemu se slikalo za uspomenu…

Bez mosta se nije moglo. Niš je dobio novi most na Dan Republike 29. novembra 1961. godine.

www.upss-nis.org

Stari gvozdeni most je ostao na fotografijama u porodičnim albumima i razglednicama i još uvek u sećanju onih koji su u to vreme imali prilično godina manje….

Wikipedia

Izvori:
Niški Vesnik

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com