Društvo

Nišlije se žale na ćutljivost gradske i republičke vlasti

Tokom deset godina rada institucije zaštitnik građana pomoć je zatražilo više od 1.400 Nišlija.

Najviše se žale, kao i svi ostali građani u Srbiji, na funkcionisanje gradskih službi, ekonomsku i pravnu nesigurnost, rekao je Saša Janković na veoma posećenoj tribini „Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti“ u Nišu.

U gotovo  90 odsto slučajeva na pritužbe građana za koje utvrdi da su opravdane, vlast koriguje svoje ponašanje, rekao je zaštitnik građana Saša Janković u Nišu.

sasa-jankovic-i-mediji-na-tribini-u-nisu

Najveći uspeh zaštitnika građana što postoji

Kako je istakao, svoj najveći uspeh u proteklom desetogodišnjem radu vidi u tome što institucija zaštitnika građana postoji i što građani imaju kome da se obrate za pomoć, ali da nije zadovoljan učinjenim.

„Ispunjeno oko 90 odsto naših preporuka povodom pritužbi građana, a na naš predlog promenjeno je oko 50 zakona a osam zakona je oboreno pred Ustavnim sudom. Ipak, to nisu dovoljni razlozi da budem zadovoljan. Građani koji se žale se problem i reši, dok se kod svih ostalih nastavlja po starom. Potrebno je da se promeni način rada“, rekao je Janković.

Za jednu deceniju rada institucije zaštitnik građana pomoć je zatražilo više od 1.400 Nišlija, istakao je Janković i dodao da građani Niša najviše pritužbi, kao i u svim drugim mestima u Srbiji, imaju na funkcionisanje gradskih službi, ekonomsku i pravnu nesigurnost.

„Nišlije zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i republičkim, pre svega na njihovu ćutljivost. Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja kada kao zaštitnik gradjana pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je traži“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima u našoj zemlji još nema u dovoljnoj meri ekonomskih i socijalnih prava zbog loše ekonomske situacije i što se to malo para koje se ima ne deli transparentno i po svim pravima.

Predsednički izbori

Na pitanje novinara da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, Saša Janković nije želeo da komentariše i kratko rekao da nema ničeg novog u vezi sa tim, kao i da se odluka donosi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com