DruštvoEkonomija

Nišlije protestuju zbog aerodroma kada Vučić dođe u Niš

Novi protest građana Niša zbog odluke Gradskog veća da ustupi vlasništvo aerodroma državi biće organizovan 25. aprila, upravo na dan kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude u Nišu, najavili su danas predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom”

“Mirno okupljanje građana biće organizovano u 18 časova, dok će mesto okupljanja biti naknadno određeno. Mesto protesta će biti određeno nakon što budemo saznali gde će se toga dana nalaziti pristalice Aleksandra Vučića.

Ne želimo da se “poklopimo” sa njima jer ne želimo bilo kakve incidente”, izjavio je član Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Inicijativa upozorava da poklanjanje imovine i sertifikata niškog aerodroma državi, može naneti veliku štetu lokalnom i državnom budžetu, a može dovesti i do ukidanja aviolinija iz Niša.

“Aviokompanije koje sada lete iz Niša, poput “Viz era” i “Rajan era” potpisale su ugovore sa niškim aerodromom, a nakon poklanjanja aerodroma druga strana neće postojati. Biće potrebni novi ugovori, a nema garancije da će ih avioprevoznici potpisati”, naglasio je Jovanović.

On je istakao da, gubitkom druge ugovorne strane, avioprevoznici stiču pravo da traže nadoknadu štete za jednostrano raskinut ugovor.

“U tom slučaju bi grad plaćao “penale”, a avioprevoznici bi mogli i da ne rade jer bi imali sigurnu nadoknadu sve do isteka ugovora 2021. ili 2022. godine”, izjavio je Jovanović.

Kako je istakao Jovanović, Inicijativa će se, ukoliko se nastavi otimanje aerodroma obratiti Direktoratu za konkurenciju pri Evropskoj komisiji čiji je zadatak borba protiv toga da bilo ko utiče na cene na tržištu transporta i omogućavanja monopola.

Član Inicijative “Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković rekao je da se uzimanjem niškog aerodroma šalje poruka da “ne možete na lokalu da budete uspešni, već samo u Beogradu”.

“Stalno se govori kako grad nema para, a država ima para za razvoj aerodroma. Ukoliko je zaista tako, dajte nam novac, umemo da raspolažemo njime”, rekao je Bošković i dodao da se, kad god Beogradu zatreba novac bez problema vrši transfer novca iz državne u kasu grada Beograda.

Bošković je pozvao odbornike Skupštine grada Niša da dobro razmisle kada budu glasali o sudbini aerodroma “Konstantin Veliki”.

“Predsednik i ministri će za koju godinu otići sa vlasti, a vi ćete ostati u gradu. Biće potrebno da pogledate ljude u oči i kažete zašto ste predali aerodrom”, rekao je Bošković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com