Društvo

Nišlija napravio aplikaciju za pripremu male mature

Preko 3000 preuzimanja siguran su znak da je aplikacija, koju je za provežbavanje zadataka za malu maturu napravio osmak iz Niša, sve popularnija među osnovcima pred kojima je težak zadatak-upis u srednju školu.

Od toga kako će uraditi završni ispit, zavisi i hoće li upisati željenu  škole ili ne, a kako bi im makar malo olakšao muke, Nikola Ilić, učenik osmog razreda škole „Ratko Vukićević“, osmislio je i dizajnirao aplikaciju za vežbanje na pametnim telefonima telefonima.

Pod nazivom “Mali maturanti”, aplikacija na sadrži gradivo iz matematike, srpskog, istorije, biologije i svih onih predmeta koji će se naći na završnom ispitu.

Na ideju je, kaže, došao gledajući svoje vršnjake kako iz ruku ne ispuštaju telefone, pa je želeo da spoji učenje i navike. Obuhvata gradivo od petog do osmog razreda, a đaci, kojima ovo dođe kao svojevrsna zabava, prosto su oduševljeni.

„Za nas se često kaže da previše koristimo mobilni, ada nedovoljno učimo pa sam hteo da spojim ta dva. Drugarima se baš dopada i praktična je, što se pokazalo prilikom priprema za probni prijemni na kome su veoma dobro prošli svi koji su je koristili“, kaže Nikola za Niške Vesti.

Iako je tehnički deo posla odradio sam, nastavnici i profesori pomogli su mu, kaže, da odradi onaj „školski“  i u aplikaciju ubaci, zasada, pet stotina pitanja razvrstanih po nivoima, od najlakšeg do najtežeg.

„To su uglavnom pitanja koja vežbamo u školi, a napravljena su poput kviza što je još zanimljivije za učenje. U glavnom meniju izabere se predmet iz koga učenik želi da vežba pitanja, a zatim pojavljuju ponuđeni odgovori. Ukoliko je odgovor tačan, aplikacija će preći na sledeće pitanje, a ako je netačan, obavestiće korisnika i dati mu tačan odgovor“, objašnjava mladi Nišlija.

Iako je dizajnirao pre tek nekoliko meseci, već ima preko 3 hiljade preuzimanja i trenutno je u druga aplikacja u Guglovoj prodavnici kada se traži “mala matura”.

Nikola je počeo da je razvija početkom školske godine, učeći programiranje i razvoj Android aplikacije. Ne krije i želju da nastavi da se bavi ovom oblašću, zbog čega mu je, kako kaže, najveća želja da upiše informaciono odelje u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Nišu.

Aplikacija „Mali maturant“ se može besplatno preuzeti sa sajta Mali maturant ili sa Google Play prodavnice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com