Kultura

Nišlija, dobitnik prestižne nagrade “Dositejevo zlatno pero”

Nikola Golubović, dvadesetogodišnji  Nišlija, osvojio je treću nagradu na prestižnom književnom konkursu „Dositejevo zlatno pero“ koji organizuje Zadužbina „Dositej Obradović“, uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. On je ovu nagradu osvojio za esej “Život u romanu: čitanje i omladina”.

Treću nagrada za Nikolin esej  „Život u romanu: čitanje i omladina“ žiri je obrazložio rečima: esej Nikole Golubovića iz Niša je mala, efektna rasprava o savremenim uslovima komunkacije među ljudima. Pohvala potrebi za čitanjem kao smislom života i knjizi kao kao obliku zadovoljstva.

U nagrađenom eseju, mladi Nišlija je detaljno objasnio problematiku fenomena nečitanja kod omladine, i ponudio univerzalnu alternativu kako da mladi ljudi obogate svoje živote.

“Čitanje ovog eseja, pomoći će mnogim mladim ljudima da zavole čitanje, što je i bio cilj pisanja ovog rada”, kaže Nkola koju će ovu prestižnu književnu nagradu primiti sledeće nedelje u Beogradu.

“Velika mi je čast što sam baš ja dobio ovu nagradu, budući da imam nepunih 20 godina, a na konkursu su bili radovi profesionalnih autora, dakle bila je velika konkurencija. Ja sam ujedno i prvi Nišlija koji je dobio “Dositejevo pero”, pa sam samim tim još ponosniji. Žiri su sačinjavali već proslavljeni književni autori, pa mi je i sa te strane izuzetno vredna”, rekao je Niškim Vestima Nikola Golubovć.

Nikola Golubović studira na Filozofskom fakultetu na odseku za žurnalistiku i komunikologiju u Nišu i iako ima prosek 9.5. Kaže da uvek ima vremena i za učenje i za čitanje i pisanje, kao i za druženje sa prijateljima.

Autor je romana “Bez prošlosti: života vredan”, roman  još uvek NIJE izdat, otkazani su pregovori sa prvobitnom izdavačkom kućom, a kako kaže u potrazi je za adekvatnim izdavačem.

Ovim romanom konkurisao je i na HBO “first draft” konkursu, za koji je napisao i scenario za dramsku seriju.

“Scenario još uvek nije prodat i raspolažem autorskim pravima nad njim”, najavio je mladi laureat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com