Društvo

MLADI TALENTI: Niškim pravnicima srebro sa zlatnim sjajem

Studenti niškog Pravnog fakulteta koji su okupljeni u timu “Iustitia” osvojili su drugo mesto na Trans-evropskom moot court takmičenju, koje je održano u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Niški pravnici su marta ove godine osvojili prvo mesto na XI Regionalnom moot court takmičenju iz ljudskih prava koje je održano u Tirani. U konkurenciji 12 ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Srbije, niški tim osvojio je četvrtu titulu, tako postao najuspešniji u istoriji ovog takmičenja. Tada su bili bolji od ekipa iz Zagreba, Ljubljane i Podgorice, a u finalu je ostvarena pobeda nad timom Pravnog fakulteta iz Tirane, ubedljivim rezultatom 87:63. Ova pobeda obezbedila Nišlijama put u Strazbur.

Foto: Sofija Rašić, privatna erhiva

Tim niških studenata čine Jovana Matejić, Katarina Nikolić, Katarina Momirović, Dragana Milovanović, Sofija Rašić i Anđelina Denić. Za odličan uspeh studenata zaslužni su akademski treneri koji su ih pripremali doc. dr Darko Dimovski, asistent Ivan Ilić i Milan Jovanović.

Foto: Sofija Rašić, privatna arhiva

Na Trans-evropskom moot court takmičenju, koje je održano u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, niški pravnici nastupili su protiv pobednika skandinavskog moot court takmičenja.

“Takmičile su se tri ekipe koje su takođe bile pobednice na svojim regionalnim takmičenjima. Pored nas tu su bile i ekipe iz Holandije i Danske. Osvojili smo drugo mesto a prvo pravnici iz Danske”, kaže za Niške Vesti Sofija Rašić, diplomirana pravnica.

Osim velikog uspeha ovi mladi ljudi na najbolji način predstavili su grad i zemlju odakle dolaze.

“Izazov je nastupati pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ujedno i veliki uspeh i iskustvo za buduću karijeru svakog mladog pravnika. Ponosna sam na svoj tim, jer smo tamo pokazali da se sav višemesečni trud isplatio. Sve je to zapaženo i od strane sudija. Dobili smo brojne pohvale da smo najinteresantnija ekipa sa pravim timskim duhom, što nas dodatno raduje”, rekla je Rašić uz osmeh.

Foto: Sofija Rašić, privatna arhiva

Niški studenti često sa međunarodnih takmičenja donose one najsjajnije medalje, koliko to znamo da cenimo ostaje da raspravljamo…

 

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com