Društvo

Niški studenti plaćaju stan od 70 do 100 evra

Približavanje septembarskog ispitnog roka, niški stanodavci svake godine koriste da na drvoredima ispred visokoškolskih ustanova prikače oglase za izdavanje stanova.

Oglasa ima previše, a studenti, koji paralelno sa pripremama za ispitni rok traže i stanove, kažu da im velika ponuda ide na ruku jer to obara cenu stanarine.

Prema njihovim rečima najskuplji su stanovi u centru gde za garsonjeru od 30 kvadrata vlasnik traži do 150 evra mesečno, a najjeftiniji su stanovi na periferiji grada. Na cenu stana utiče i blizina fakulteta, pa su oni nadomak Pravnog, Ekonomskog, Medicinskog ili Filozofskog skuplji od stanova na Trošarini, u Čalijama ili pak u Somborskoj. Sve zavisi, kažu niški akademci, i od toga šta dobijaju na upotrebu, ali i kako su stanovi opremljeni. Svakako da su oni sa kablovskom televizijom, telefonom, kuhinjom, skuplji. U proseku studenti za “krevet” izdvaju mesečno od 50, 65, 70 do 90 evra po krevetu.

“Uglavnom biramo veće stanove bez centralnog grejanja za prvi semestar koji je zimski”, objašnjava studentkinja sa Filozofskog fakulteta iz Bora.

“Na taj način smanjujemo cenu mesečne stanarine jer nas bude više u stanu, najviše tri, a manji su nam i izdaci za komunalne troškove jer ih delimo”.

Njena dosadašnja cimerka dodaje da u cenu mesečne stanarine nisu uračunati komunalni troškovi, pa ako stan plate 70 evra, na to dodaju u potrošnju struje, vode, iznošenje smeća, telefon, kablovsku, onda za mesec dana izdvoje samo za stan oko 12.000 dinara što je blizu 100 evra.

“U mnogim slučajevima to je polovina zarade naših roditelje, pa nam stanovi budu preskupi”, naglašavaju ove studentkinje.

Cene stanova u Nišu se kreću od 100 do 150 evra za garsonjere i jednosobne stanove. Stanarina za dvosobne stanove od 150, 180 do 200 evra. Uglavnom se radi o stanovima u centru grada i neposrednoj blizini fakulteta.

“Većina studenata za zimski semestar bira stanove sa parnim grejanjem, ali se sele u stanove bez daljinskog grejanja već sa prvim toplijim danima. Tako smanjuju troškove koji su mimo stanarine”, kaže Marko sa Pravnog fakulteta.

Stanodavci su upoznati sa ovim studentskim trikom, pa sada traže da akademci daju akontaciju za jedan mesec ili da nekoliko meseci plate unapred. Većina njih se žali na studente i zbog toga što neredovno plaćaju komunalne račune, a smetaju im i žurke koji ovi povremeno prave.

Studentima, sa druge strane smetaju da im stanodavci postavljaju sulude uslove, da im brane dolazak prijatelja, upotrebu kuhinje i određuju datum i vreme kada će da se kupaju, pa be žele stanove sa gazdama.

Skupi privatni stanovi su jedan od razloga zbog čega studenti u sve većoj meri konkurišu za studentski dom. Nažalost, malo njih dobije i ključeve jer je broj mesta ograničen na 948 mesta, a prvi na rang listama su najbolji niški akademci koji u indeksima imaju uglavnom devetke i desetke. U Studentskom domu akademci mesečno sobu prve kategorije plaćaju 1860, a druge 1430 dinara, što je daleko ispod 70, pa i 50 evra mesečno. Za ishranu u studentskoj menzi potrebno im je još nekih 5.000 dinara. Za ovajiznos oni dobijaju sve što im je potrebno, stan, hranu, toplu vodu 24 sata, neograničeno korišćenje interneta. A mogu da organizuju i proslavu rođendana kada to na vreme prijave jer i za to postoje posebne prostorije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com