Društvo

Niški privrednici darivali štićenice Sigurne kuće

Žene i deca, žrtve porodičnog nasilja, provešće veselo uskršnje praznike u Sigurnoj kući zahvaljujući privrednicima koji su poželeli da im ove dane učine lepšim i dočaraju im toplinu porodičnog doma. Oni su za štićenice ove ustanove pripremili poklon pakete sa sitnicima koje će im najradosniji hrišćanski praznik učiniti lepšim, ali su im ne taj način još jednom pokazali da one nisu same, da nisu zaboravljene od društva, da ima onih koji žele da im pomognu, a među njima su kompanije YUMIS i Kiki-kore iz Niša.

Njihovi prestavnici su posetili Sigurnu kuću i uručili im poklone, skromne možda, ali sa puno ljubavi. Ovu humanitarnu akciju je podržao i Nišavski upravni okrug, pa je gošća Sigurne kuće bila i načelnica okruga Dragana Sotirovski koja je tom prilikom istakla da je do sada puno urađeno na smanjenju porodičnog nasilja, ali da to nije dovoljno i da će se posebno raditi na podizanju svesti kada je u pitanju ovaj problem. Akciji se pridružilo i Udruženje “Kuća klastera” koje je već realizovalo nekoliko uspešnih akcija sa Sigurnom kućom.

Foto: NV

U Sigurnoj kući u Nišu se trenutno nalazi sedam žena i sedmoro dece, a od početka ove godine do sada “zaklon” od nasilja u ovoj ustanovi potražilo je 20 žena sa 23 deteta.

Foto: NV

U ime kompanije Kiki-kore, poklone je uručila Vesna Jablanović koja je istakla da su žene u Sigurnoj kući izuzetno hrabre, a svoju hrabrost su pokazale i time što su se osmelile da naprave najvažniji korak u životu i izađu iz kruga nasilja. Njima se pridružila i kompanije YUMIS, a predstavnica ove kompanije Marina Milojević je dodala da je ovo samo mala pažnja za praznik koji dolazi, ali da veruje da će se njihova sradnja nastaviti.

“Podržaćemo svaku akciju za koju nadležni u Sigurnoj kući smatraju da će pomoći ženama da započnu život bez nasilja. Statistički podatak pokazuje da se danas samo 11 odsto štićenica vraća nasilniku, što je visok broj, ali je pre nekoliko godina taj broj bio 50 odsto. To znači da je društvo na pravom putu, da tim ženama daje podršku, da one nisu same”, kazala je Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da je u planu da se uskoro održi sastanak sa Centrima za socijalni rad na teritoriji Nišavskog upravnog okruga, a ideja je da se i lokalne samouprave u kojima se ti centri nalaze uključe u rešavanje ovog problema.

“Potrebno je da svi zajedno prepoznamo ovaj problem u društvu i da ga na ovaj ili onaj način rešavamo”, naglasila je Sotirovski.

Foto: NV

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće je istakla da je ustanovi koja se bavi ovako ozbiljnim problemom važna podrška koju dobija od društva. Ona je dodala i da, kada se radi o porodičnom nasilju, situacija nije idealna.

“Moramo još puno da radimo na podizanju svesti, ali je najvažnije da pomognemo ovim ženama koje su žrtve nasilja da se edukuju, da nađu posao i na taj način sebi i svojoj deci omoguće normalan život kakav zaslužuju”, kazala je Sonja Šćekić. “Osim što svakodnevno radimo na njihovom psihičkom osnaživanju imamo i izuzetnu saradnju sa Nišavskim upravnim okrugom i što su neke naše štićenice već završile neke edukacije, ali se tu nije stalo. U planu je da pet naših štićenica odu na obuku za krojače, ali i da dobiju mašine i tako ih osposobimo da zarađuju za svoj i život svoje dece”, zaključila je Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com