Društvo

Niški pravnici najbolji u Srbiji u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije

Niški studenti okupljeni u timu „Žad“ sa Pravnog fakulteta koji čine Miljana Stratijev, Aleksandra Stošić i Ivan Mitić, pobedili su na usmenom delu ovogodišnjeg Nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije „Osudi diskriminaciju“ koje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje po peti put. Ivan Mitić, niški student proglašen je i za najboljeg govornika na ovom takmičenju.

“Presrećan sam što smo Miljana Stratijev, Aleksandra Stošić i ja sa najboljom mentorkom Bojanom Arsenijević osvojili prvo mesto na takmicenju u zastiti od diskriminacije, čas je biti i najbolji govornik”, rekao je Mitić.

Foto: Ivan Mitić (privatna arhiva)

“Ponosna sam što Srbija ima mlade pravnike koji su spremni da se aktivno bave zaštitom ravnopravnosti i suzbijanjem diskriminacije i na taj način daju doprinos ostvarivanju ljudskih prava svih naših građana”, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je istakla da je invaliditet kao osnov diskriminacije već godinama u samom vrhu po broju podnetih pritužbi našoj instituciji, kao i da je tokom ove godine Poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Nagrađen je tim „Ćilibar“ sa Pravnog fakulteta u Beogradu za najbolji pisani podnesak.

Ove godine, takmičari su imali zadatak da pred sudom dokažu odnosno ospore slučaj diskriminacije na osnovu invaliditeta. Takmičenje je trajalo dva dana, a sudije su bili Bosa Nenadić, Nebojša Đuričić, Vida Petrović Škero, Nebojša Lazarević i Snežana Marković.

Cilj ovog takmičenja, na kome učestvuju studentkinje i studenti prava sa akreditovanih fakulteta u Srbiji, je da podstakne buduće pravnike i pravnice da unapređuju svoja znanja u oblasti ljudskih prava i u budućoj karijeri nastave da se bave zaštitom od diskriminacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com