Sport

Niški krilni centar briljira u košarkaškom prvenstu Rumunije

Iako igra svoju prvu internacionalnu sezonu u karijeri, 23-godišnji niški krilni centar Danilo Tasić pruža sjajna izdanja u rumunskom šampionatu u dresu Dinama iz Bukurešta. Trenutno je najbolji poenter i skakač svoje ekipe, a po indeksu korisnosti nalazi se na 5. mestu u čitavoj ligi.

U intervjuu za Niške vesti Tasić je govorio o košarkaškim zbivanjima u Rumuniji, svojim dobrim partijama, budućnosti, a i o svom bivšem klubu Konstantinu. Nakon četiri sezone igranja za niški klub i potpune igračke afirmacije u Košarkaškoj ligi Srbije, gde je svojim partijama bio jedan od najzaslužnijih za renesansu niške košarke i povratka Niša na košarkašku mapu Srbije, Tasić se avgusta 2016. godine odlučio za prvi inostrani angažman prihvativši ponudu rumunskog prvoligaša.

Rumunski klubovi iz sezone u sezonu postaju sve interesantniji srpskim košarkašima, pre svega zbog platežne i finansijske moći tamošnjih klubova, te sve veći broj igrača menja dresove srpskih za klubove iz Rumunije.

Na početku razgovora za Niške vesti, Tasić priznaje da se malo pribojavao odlaska u za njega nepoznatu sredinu.

Raspitivao sam se kako stoje stvari u tamošnjoj ligi, znao da se klubovi dobro organizovani, ali budući da po prvi napuštam Srbiju, priznajem da mi nije bilo svejedno. Prvih mesec dana mi je bilo baš naporno, što zbog bazičnih priprema, što zbog perioda adaptacije, ali kada je to prošlo i kada je krenula liga shvatio sam da mogu da se nosim za izazovima u šampionatu – priseća se Tasić svog početka.

Finansijska stabilnost rumunskih klubova je glavni razlog zašto sve veći broj naših košarka rešava da se oproba u tamošnjem šampionatu.

I Košarkaška liga Srbije ima svojih prednosti u odnosu na Rumuniju, ali je bolji finansijski položaj klubova presudan. Kada dođe prvi u mesecu znaš zbog čega si radio prethodnih 30 dana i to je glavna prednost rumunske lige – naglašava Danilo.

Tasić se brzo navikao na stil igre rumunskih ekipa i zahvaljujući sjajnim partijama nalazi se u samom vrhu liste igrača prema individualnom indeksu korisnosti. Iako je njegov Dinamo pri dnu tabele sa samo 3 pobede iz 14 mečeva, Danilo je sa prosekom od 14 poena, 8
skokova i indeksom korisnosti 19.3 trenutno peti najkorisniji igrač lige.

Zbog stalnih rokada u sastavu, kockice su tako poklopile da sam dobio ulogu jednog od lidera ekipe, čemu sam i težio, i stvarno se osećam dobro i igram dobro. Odlaskom iz Niša, čini mi se da sam se maksimalno fokusirao na košarku i slobodno mogu da kažem, da posle prošlosezonskih partija u dresu Konstantina sada igram najbolju košarku u dosadašnjoj karijeri – rekao je Tasić.

Iako karijera ide uzlaznom putanjom, niški krilni centar svestan je da mora još da ojača kako bi nastavio da napreduje.

Moram još da nabacim masu i trenutno sam najviše fokusiran na to. U Dinamu imamo trenera sa kojim dva do tri puta nedeljno radimo na ojačanju muskulature i zadovoljan sam kako napredujem. Radiću na tome i tokom leta kako bi maksimalno spremno dočekao narednu sezonu.

Odlična statistika već je privukla interesovanje drugih klubova, koje Tasić nije želeo da imenuje i za kraj je dodao da samo želi da nastavi sa ovakvim partijamu u rumunskom šampionatu koje je opisao kao usputnu stanicu u svojoj košarkaškoj karijeri.

Uprava Konstantina je krivac za loše rezultate ove sezone

Kada god mu obaveze dozvole, popularni Tasa isprati rezultate i partije svog bivšeg kluba i priznaje da mu nije lako ono što vidi.

Nakon četiri sezone u vrhu Košarkaške lige Srbije, Konstantin je na leto promenio čitav tim, svi igrači su otišli iz kluba, pa je tim sada poslednjeplasirani tim srpskog šampionata sa samo jednom pobedom i izglednim šansama da naredne sezone ispadne u niži rang
takmičenja.

Svi koji smo igrali prošle sezone smo znali da će do toga doći. Uprava kluba radi neozbiljno svoj deo posla, plate su konstantno kasnile, a kako čujem tako je i ove sezone, pa je bilo očigledno da će kad tad doći do ovoga. Tada smo beležili dobre rezultate, pa se
sve “guralo pod tepih”, sada toga nema i iskreno ne znam kako će se klub izvući iz trenutne situacije – poručio je Tasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com