Društvo

Niški informatičari i dalje nižu odlične rezultate

Microsoft razvojni centar u Srbiji deo je i ove godine 12. finala Bubble Cup takmičenja u programiranju, za studente i srednjoškolce. Među finalistima se nalazio i tim iz Niša koji je predvodio Ivan Stošić, student pete godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Za ovog mladog informatičara ovo je osmo finale na ovom takmičenju.

Prošle godine, plasmanom u finale ACM-a, tim studenata sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu ostvario je najbolji rezultat u istoriji učešća srpskih timova. Upravo ti momci deo su Bubble Cup zajednice već godinama unazad. Niški tim činili su još i Lazar Stamenković sa Prirodno-matematičkog i Ivan Damnjanović sa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

U ovogodišnjem finalu takmičilo se ukupno 28 timova, iz Belorusije, Bugarske, Poljske, Srbije, Rusije i Ukrajine, koji su se pridružili broju od preko 3000 studenata, koliko je do sada učestvovalo u ovom prestižnom takmičenju, od njegovog osnivanja 2008. godine.

“Prvi put sam do finala ovog takmičenja stigao kada sam bio drugi razred srednje škole, a ovo mi je sada osmo finale”, kaže Ivan Stošić, student pete godine Prirodno-matemtaičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, a počeo je da se takmiči kao učenik specijalizovanog odeljenja iz matematike Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Foto: Privatna arhiva

“Takmičenje je dosta napredovalo od mog prvog učešća. Sada je preraslo i u internacionalno. Sada na ovom takmičenju učestvuje dosta jakih timova koji žele da se  oprobaju sa ostalima. Konkurencija je iz godine u godinu sve jača što takmičenje čini sve boljim i priznatijim. Tim koji sam predvodio prošle godine u oktobru je pobedio i na  takmičenju zemalja istočne Еvrope i plasirali smo se za svetsko takmičenje. To je bila velika motivacija za mene da se i ove godine pojavim sa timom na ovom takmičenju. Naše eкipe su dobre, ali još uvek pokušavamo da stanemo rame uz rame sa timovima koji dolaze iz Poljske i Rusijе i mislim da smo na dobrom putu da uspemo u tome”, kaže Ivan Stošić.

On dodaje da mu je ovo takmičenje u mnogome pomoglo da se odluči kojim butem će ići kada se radi o njegovoj budućnosti.

Ove godine takmičenje je otvoreno i za specijalizovana IT odeljenja srednjih škola i gimnazija u Srbiji, kako bi se dodatno popularizovalo programiranje u srednjoškolskom obrazovanju.

Tokom 12 godina, takmičenje je izraslo u međunarodnu zajednicu programera koji nižu uspehe na renomiranim svetskim takmičenjima i predstavlja najadekvatniju pripremu za najveće i najuglednije studentsko takmičenje iz programiranja u svetu ACM, jer se svojim formatom gotovo u potpunosti poklapa sa pravilima tog takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com