Društvo

NIŠKI GUSLARI uspešno se predstavljaju u regionu: Zapažen nastup Nišlija na SAVEZNOM FESTIVALU (VIDEO)

Bez Nišlija nije mogao da prođe 44. Savezni Festival srpskih guslara koji je održan krajem oktobra u Prijepolju. Niški guslari Milan Doderović i Novak Milenković imali su svoje zapažene nastupe, mada su nagrade izostale lepi utisci sa gostovanja poneli su u grad na Nišavi.

Članovi niškog „Društva guslara Ratko Pavlović – Ćićko“ su na put u Prijepolje pošli ne samo sa namerom da se okite odličjem već i da pokažu kako se predano radi na očuvanju guslarstva na jugu Srbije. Svojim nastupima pokazali su da niški guslari mogu rame uz rame da se takmiče sa članovima društava koji imaju višedecenijsku tradiciju na Balkanu.

Sveštenik Milan Doderović i Novak Milenković, od kojih je prvi učestvovao u finalu gde je u konačnom plasmanu zauzeo petnaesto mesto, branili su boje juga Srbije. Odlične reakcije i dobre kritike samo su ih obavezale da na narednom takmičenju pokažu više, jer je daleki put učinio svoje.

44. SAVEZNI FESTIVAL SRPSKIH GUSLARA – FINALE: Milan Doderović (Nebeska liturgija)

Kako to biva na mnogim guslarskim takmičenjima, domaćini su gostima organizovali prigodan izlet i upoznali ih sa bogatom istorijom ovog lepog grada. Učesnici saveznog takmičenja bili su u prilici da se druže i razmenjuju iskustva, jer na ovim susretima dolazi do razmene mišljenja koje mnogim guslarima kasnije posluži da njihovi nastupi svaki sledeći put budu bolji. O ovom važnom takmičenju lepu priču napravila je i TV FORUM INFO.

Gosti festivala obišli su Manastir Mileševa i gradski muzej u kome su videli svo sačuvano kulturno blago tog podneblja.

„Niško Društvo guslara u kontinuitetu godinama unazad ima predstavnike na festivalima u Srbiji, ono što se na našu radost upravo dešava je i zapaženo učšće i na najvećem festivalu u konkurenciji najboljih guslara iz Republike Srpske i Crne Gore“, ističu u „Društvu guslara Ratko Pavlović – Ćićko“.

Nakon takmičenja u Prijepolju guslari iz Niša imali su nastupe u Novoj Pazovi i Medveđi. Poseban koncert očekuje nas za godišnjicu osnivanja društva u januaru naredne godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com