Društvo

Niški doktor operisao ČETIRI TUMORA na bubregu i sačuvao ga: Ovo je JEDINSTVEN SLUČAJ u svetu

Urolog Ljubimir Dinić iz UKC Niš učinio je pravo čudo kada je pacijentu skinuo četiri tumora sa jedinog bubrega, a pritom sačuvao sam bubreg.

Ovo je jedinstven i veoma redak slučaj, možda i jedini u svetu, s obzirom da nema podataka da je neko do sada skinuo četiri tumora sa bubrega i sačuvao njegovu funkciju.

Pacijent Časlav Stevanović ima samo jedan bubreg, jer mu je levi izrađen još pre osamnaest godina, usled konstatacije da ima rak. Nakon toga je sve bilo u redu, nije bilo metastaza. Međutim, u oktobru na redovnoj kontroli skener je potvrdio tri tumora na desnom bubregu.

Kada je kod doktora Dinića arteriografijom potvrđeno da su tumori maligni, pacijent ga je upitao da li je operacija moguća.

Doktor ističe da je verovao da će prilikom operacije morati da odstrani ceo bubreg, jer je bilo neverovatno da se može sačuvati.

Jedina druga mogućnost bila je lečenje tumora krioablacijom i termoablacijom, sa kojom je doktora Dinića upoznao Doktor Harun Fajković koji radi u čuvenoj AKH klinici u Beču. Međutim, to bi koštalo oko 20.000 evra. Osim toga, kada je doktor Fajković video Časlavove rezultate, prognozirao je da su šanse male da će uspeti da se izleči i tom metodom.

Tako je Časlav došao ponovo kod doktora Danica rekavši da taj novac za Beč nema i da želi da ga on operiše, pa šta im Bog da.

Doktor Dinić je pristao i operisao pacijenta 13. decembra na praznik Svetog Andreja Prvozvanog.

On kaže da je položan, prekrstio se i ušao u salu.

„Pravim rez na bubregu i nailazim i na četvrti tumor, koji bio najveći, prečnika pedeset mm. Sledeći je bio četrdeset mm, a ostala dva su bila manja, sa dvadeset i trideset pet milimetara“, rekao je doktor Dinić za Niške Vesti.

Operacija je trajala četiri sata i bila veoma zahtevna.

Doktor kaže da je prvih pet-šest dana bila poremećena funkcija bubrega, ali su se nakon toga vrednosti vratile u normalu.

Pacijent je 25. decembra otpušten sa klinike, sa normalnim radom bubrega.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com