Kultura

Niška ostvarenja obeležila samu završnicu Filmskih susreta (VIDEO)

Festival glumačkih ostvarenja sinoć je zatvoren projekcijama tri filma, koja su radile niške produkcije. Prikazani su dugometražni dokumentarni film „To je Toma“ autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića, kratki igrani film „Olga“ i kratki dokumentarni film „Ministar, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević“.

Iako prikazan na samom zatvaranju, najviše pozitivnih komentara dobio je dugometražnog dokumentarno-biogradskog film sa elementima igrane rekonstrukcije „To je Toma“ autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića, koji je rađen u koprodukciji sa Centrom za kulturu iz Aleksinca.

U filmu su se našli mnogi detalji iz Tominog života koje nismo znali, a za to je zaslužan novinar Nikola Kankaraš koji godinama unazad prikuplja arhivsku građu, koja će biti smeštena u knjigu o ovom legendarnom pevaču. Niški glumac Aleksandar Mihailović u filmu govori tekstove u prvom licu jednine, kao da je u jednoj vrsti ispovedaonice koja zapravo gradi radnju i ima jednu linearnost od trenutka njegovog rođenja u Aleksincu do njegove smrti na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Sve reči izgovorene u filmu su autentične, Tomine, istakao je reditelj Vladimir Ristić.

Foto: Niške Vesti

U filmu je publika mogla da čuje i dve numere koje nikada nisu objavljene i nisu bile emitovane.

Oliver Paunović, producent

„Mislim da je ovo jedan od najboljih filmova koji smo radili, ali naravno, iz godine u godinu učimo da budemo sve bolji i bolji i nakon deset godina mogu slobodno da kažem da će ovaj film imati svoju budućnost“, rekao je producent Oliver Paunović i dodao da je plan produkcije da u budućem periodu uradi filmove i o Bilji Krstić, Zoranu Tuti Živkoviću, Žiki Milenkoviću.

Kratkometražni film „Olga“ režisera Vladimira Đorđevića, je dobio nagradu za najbolji kratkometražni film na beogradskom festivalu dokumentarnog kratkometražnog filma.

“Kao i svaka tema, i ova je autobiografska u jednom delu. Budući da sam sam rođen kao dete sa određenim invaliditetom, jako puno je refleksija tog mog iskustva. Film ima društveni angažman koji jednim delom dolazi iz ranijeg iskustva i rada na polju invaliditeta, ali ukupno gledano, to je socijalna drama, koja problematizuje temu straha, predrasuda koje taj strah izaziva, i nemogućnost prevazilaženja egzistencijalne uslovljenosti koju svi imamo u nekom trenutku života. U ovom slučaju radi se o mogućnosti prevazilaženja jednog usuda koji on ima u porodici, a to je dete sa invaliditetom u kući”, rekao je Đorđević.

Ceo film zapravo je unutrašnja borba tog čoveka u nameri da prevaziđe tu svoju egzistencijalnu krizu, koja u jednom trenutku postaje psihološka, i takođe pokušaj ostalih članova porodice, uključujući i samo dete Olgu, da prevaziđu neke svoje egzistencijalne datosti koje imaju, dodaje.

Film je kratkog metra i izazov je bio prikazati u manje od 30 minuta jednu tako složenu temu, ali mislim da smo izborom i načinom pripovedanja uspeli da to ostvarimo”, završava Đorđević.

Film Olga je učestvovao i na festivalu u Grčkoj.

Sinoć je prikazan i dokumentarni film „Ministar ban Perikle“, autora Gorana Stankovića, koji govori o životu Svetislava Tise Milosavljevića, Nišlije za kog znaju svi u Banjluci.

„Ministar ban Perikle je dokumentarni film o jednom znamenitom Nišliji. Nije jedini koji je ostavio traga u istoriji, a koji su posle Drugog svetskog rata bili pokriveni tom gvozdenom zavesom i o njima se malo zna. Svetislav Tisa Milosavljević je neko ko je ostavio veliki pečat na kom god da je bio radnom mestu i na kojoj god funkciji. Radio je u vojsci i stigao do čina brigadnog generala, a bio i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Prve armije Živojina Mišića, što većina ljudi ne zna. Posle rata je bio i komandant čuvenog Gvozdenog puka. Nakon toga ministar saobraćaja FNRJ i SFRJ, a posebno ga odlikuje da je bio prvi ban vrbaske banovine, za čije ime se vezuje procvat same Banja Luke”, rekao je Stanković.

Zanimljivo je da početak filma pokazuje da niko od Nišlija ne zna ko je bio Tisa Milosavljević, dok u Banjaluci ne znaju da je on zapravo iz Niša.

Autori sva tri filma pozvani su na scenu na samom zatvaranju bez posebnog najavljivanja iako su dugogodišnji radnici u kulturi, glumci, producenti i novinari, dok su u publici na Letnjoj porodici sedeli njihovi članovi porodice, prijatelji i saradnici.

…možda će u narednim godinama produkcije iz grada osnivača festivala koji traje već blizu šest decenija, možda i zaslužiti da ih u rođenom gradu neko predstavi, imenom i prezimenom jer su kao i godinama unazad i ove godine ostavili jasan pečat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com