Politika

Niška opozicija traži odgovornost zbog štetnih posledica Ugovora za popločavanje Trga kralja Milana

Odbornici koalicije „Niš, moj grad“ protestvovali su na Trgu Kralja Milana zbog raskida ugovora gradske vlasti sa firmom Bauvazen iz Lazarevca, zbog kašnjenja radova na popločavanju.

Kako kažu odbornici ove koalicije, poreske obaveznike Niša ovaj „izlet“ gradske vlasti sa popločavanjem već popločanog Trga i rekonstrukcijom mosta koštaće 540 miliona dinara. Oni kažu da su na vreme upozoravali gradsku vlast i podnosili krivične prijave još u maju prošle godine, čim je okončan tender za popločavanje. Oni kažu da su podneli prijavu odeljenju za brorbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali da do danas nema odgovora.

„Ova vlast ne može da izbegne odgovornost, jer znamo da je i ona platila tih 60 miliona dinara za završetak poslova kojih nije bilo. Zna se da se radi o serijskoj prevari, da je to firma koja je naručena iz Beograda i ne samo da popločava Trg u Nišu nego radi i Trg u Leskovcu. Svi rokovi su probijeni, a iz medija čujemo da je ova firma iz Lazarevca dobila i poslove na izgradnji Studenstkog doma u našem gradu. Ako je blokiran račun te firme, ko će snositi odgovornost za nemogućnost naplate „penala“ zbog probijenih rokova? Od početka smo znali da ovaj posao neće biti završen, jer je sve bilo prilagođeno ovoj firmi, pa se gledalo da se što više granita i behatona ugradi u ovaj prostor gde je posečeno zelenilo isto kao i u parku preko puta gradske kuće gde proširuju staze, a tvrđavski most rade beskonačno dugo, samo da što više materijala utroše. Popločava se i pešačka staza pored hotela „Park“ kojom će prolaziti autobusi i vozila koji će dovoziti goste“, ističe Jovanović.

Odbornik, Miodrag Stanković podseća da je prilikom usvajanja budžeta grada Niša za 2019. godinu, predlagao Skupštini Grada amandmane kojima bi se sredstva namenjena za rekonstrukciju parka i Trga Kralja Milana planirala na javnoj raspravi i u interesu građana Niša.

„Suma od 525 miliona dinara, koliko vredi ovaj projekat mogla je da se uloži u izgradnju kanalizacije, da se opredeli deci u školama, da se obezbede besplatni udžbenici, da se izgrade škole, obdaništa…Napredna vlast u Nišu, koja radi po nalogu čelnika Napredne stranke iz Beograda, i privatni interes koji čine samo određeni investitori jesu “braća blizanci”, povezani niškim budžetom i finansijskim interesom. Svi su tu osim građana, njih niko ništa ne pita. Gradski čelnici odlučuju umesto nas i troše novac Nišlija za njihovo “dobro”, ali bez javne rasprave i glasa naroda”, kaže Stanković.

On ističe da su građani umorni, iscrpljeni i uplašeni, kako od virusa, tako i od neizvesne ekonomske situacije i da je ovaj novac uložen u već popločan Trg Kralja Milana praktično bačen.

“Taj novac bi popravio stanje u mnogim oblastima društvenog života, eto da se uložilo u obnovu škola koje su u veoma lošem stanju, a na čekanju za upis u vrtiće je mnogo dece. Za 9 godina nije izgrađen nijedan vrtić. To je pravo ogledalo i slika gradske vlasti”, zaključuje Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button