Zdravlje

Niška Klinika za kardiohirurgiju prva u Srbiji dobila aparat za merenje hepcidina u krvi

Velikim zalaganjem i stručnim angažmanom dr Milana Lazarevića Klinika za kardiohirurgiju KC Niš, prva u Srbiji dobila je aparat za merenje nivoa hepcidina u krvi, što je još jedna novinana na Odeljenju za kliničku hemostazu i vantelesni krvotok pri Klinici za kardiohirirgiju. Aparat se koristi za merenje statusa gvožđa kao i za dijagnostikovanje različitih vrsta anemija. Koristi se i za praćenje uspesnosti terapije preparatima gvožđa i eritropoetinom.

“Poseban klinički značaj ovog aparata ogleda se u mogućnosti praćenja bolesnika sa infekcijom, inflamacijom, malignim oboljenjima i hroničnom bubrežnom insuficijencijom. Za našu Kliniku je od posebnog znacaja jer se mogu pratiti parametri uspešnosti transplantacije srca, jetre i bubrega. Laboratorija naše Klinike kojom rukovodi dr Milan Lazarević, specijalista kliničke transfuziologije i specijalista hematologije, svakako je najopremljenija u Srbiji i jedan je od ključnih faktora fantastičnih postoperativnih rezultata u našoj Klinici koji se ogledaju u neverovatnoj stopi smrtnosti manjoj od 2 posto”, objavio je na društvenim mrežama direktor ove Klinike dr Dragan Milić.

“Hormon hepcidin je otkriven pre 20 godina ali medicina mu nije posvetila potrebnu pažnju, a upravo je on taj koji je zadužen za ravnotežu gvožđa u našem telu. Gvožđe ne sme da fali, ali ne valja ni kada ga ima u većim količinama”, pojašnjava dr Milan Lazarević i dodaje da se tek poslednjih godina na svetkim klinikama posvećuje pažnja ovom hormonu jer pomaže da se otkrije problem kod pacijenata i odredi prava terapija.

Aparat je od velike pomoći prilikom priprema za operaciju srca jer se ne gubi vreme tragajući se za uzrocima anemija nego se pacijent sigurnije pripremi za operaciju.

“Bio bi apsurd da nekome stane srce zato jer nije mogao biti operisan zbog anemije kojoj je do sada dostupnim metodama nije moglo uvek otkriti uzrok”, kaže Lazarević koji je veoma posvećen uvođenju novih procedura na Klinici za kardiohirurgiju i dodaje:

“Rizik smo sveli na najmanju moguću meru i zato je stopa smrtnosti, iako je reč o najzahtevnijim operacijama, manja od dva posto. Uspevamo da tokom i posle operacije „preradimo“ krv tako da se ne može desiti za zafali jer je bukvalno spašavamo tokom višečasovne operacije”, kaže dr Lazarević koji je jedini specijalista transfuzije u niškom Kliničkom centru. Iako je njegova specijalizacija tražena i na zapadu ne razmišlja od odlasku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com