Društvo

Niška deca u takmičenju “Srbija u ritmu Evrope”

Talentovana deca iz niških osnovnih i srednjih škola dobiće priliku da u junu 2017. godine predstavljaju Niš i državu Tursku na manifestaciji “Srbija u ritmu Evrope”.

Ova manifestacija postoji već osam godina i podržavaju je strane ambasade evropskih zemalja koje na kraju takmičenja posećuju pobednički grad, dok deca osvajaju desetodnevnu posetu zemlje koju su predstavljali.

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” koja po mišljenju mnogih predstavlja malu srpsku evroviziju pozvala je grad Niš da odabere dvadesetoro talentovane dece uzrasta od V do VIII i sva četiri razreda srednje škole kako bi kroz pesmu i igru predstavili svoj grad i jednu zemlju Evrope.

Niš je jedan od 20 gradova koji će se takmičiti a pobednici na poklon dobijaju putovanje u evropsku zemlju koju su predstavljali, rekao je Izvršni direktor manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, Igor Karadarević.

“Za svu decu glasa se sms porukama a pobednički grad kao vrstu donacije dobija 50% od ukupnog neto sms-a. Ova sredstva se ravnopravno dele školama čiji su se učenici takmičili i odneli pobedu, a naredne godine takmičenje se organizuje u njihovom gradu. Prve aktivnosti kreću početkom 2017. a već krajem januara meseca imaćemo audiciju ovde u Nišu. Besplatna obuka kreće u februaru”, rekao je Igor Karadarević.

srbijaNaš grad i debitant na ovom takmičenju dobio je zadatak da predstavi Tursku.

Gradski većnik za obrazovanje grada Niša, Bojan Krstić smatra da zadatak nije toliko težak s obzirom na obilje turcizama u srpskom jeziku.

On je istakao da će veći problem biti da se odabere tek nekoliko u moru talentovane dece u gradu.

„Naš zadatak će biti da pronađemo bistru i talentovanu decu koja će recitovati i pevati na turskom jeziku ali i plesati njihove tradicionalne plesove. Tih dana Niš će biti okićen srpskim i turskim zastavama. Inače, Niš ima dobru saradnju sa Turskom i njihovom ambasadom, dolaze nam turske kompanije, a ovo je momenat da se i kulturološki bolje povežemo“, izjavio je Bojan Krstić.

Po pravilima za razliku od ostalih timova pobednici imaju čast da pevaju na maternjem jeziku. Ove godine to su deca iz Sombora gde će se i odvijati takmičenje u junu 2017. dok događaj tradicionalno prenosi nacionalna televizija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com