DruštvoEkonomija

Niška Banja učestvovala na festivalu vina u Vršcu

Gradska opština Niška Banja učestvovala je na osmom po redu VinoFestu, koji se održavao u Vršcu. Ovaj međunarodni festival okupio je oko 50 izlagača vina, a svoje mesto našle su i vinarije iz našeg krafa. VinoFest bila je i prilika da Niška Banja predstavi svoje turističke potencijale.

Vršac, grad pod Kulom, okružen morem vinograda, bio je domaćin XIII VinoFest-u, koji je u organizaciji Turističke organizacije Vršac, pod pokroviteljstvom Grada Vršca, održan 16. i 17. marta u svečanoj sali Hotela „Srbija“.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, obišla je štandove i tom prilikom razgovarala sa predstavnicima vinarija koje učestvuju u izložbenom ali i u takmičarskom delu Festivala.

“Vinarima u Srbiji najteži deo je osvajanje domaćeg tržišta, kao i da se sve više mladih ljudi uključuje u vinarstvo i vinogradarstvo. Ipak me raduje što je iz godine u godinu sve više izlagača na Vinofestu, kao i zbog toga što svake godine imamo priliku da probamo neka nova vina”, rekla je Mitrović i svim učesnicima ovogodišnje manifestacije poželela mnogo uspeha u takmičarskom delu Festivala, i naravno dobar i kvalitetan ovogodišnji rod grožđa.

Gradonačelnica Vršca obišla je i štand Niške Banje i razgovora sa članom Veća ove Gradske opštine Miroslavom Đokićem, gde je na jednom mestu napravljen spoj promocije vina ovog kraja ali i turističkih potencijala Niške Banje i okoline.

“To je pravi pokazatelj kako se voli kraj iz koga se dolazi i posao koji se radi”, naglasila je Mitrović.

Ovogodišnji, 13. Međunarodni festival vina “Vinofest” okupio je oko 50 izlagača iz zemlje i inostranstva. Među njima su bili i ovogodišnji pobednici manifestacije “Dani vina i meraka”, Podrum Kratina iz Sićeva i Vinarija Ivan iz proseka.  Predato je na ocenjivanje 179 uzoraka, od toga 71 u kategoriji belih vina, 62 u kategoriji crvenih, 22 u kategoriji roze i 15 u kategoriji specijalnih vina.

Tokom festival vinari iz Gradske opštine Niška Banja uspostavili su mnogobrojne kontakte i razmenili iskustva sa vinogradarima i vinarima iz Srbije i inostranstva. U takmičarskom delu zauzeli su visoka mesta i osvojili srebrne i bronzane medalje.

Predstavnici opštine Niška Banja održali su sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave, Turističke organizacije Vršca, predstavnicima iz bivših jugoslovenskih republika i inostranstva sa temom organizovanja manifestacija u oblasti vinskog turizma, razmene iskustava i mogućnosti za dalju saradnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com