Stari Niš

Niška Banja: oslobađanje posle viševekovnog ropstva

Pred sam kraj 1877. godine (po starom kalendaru) Niš je oslobodjen od Turaka, a samim tim i u Banju je došla sloboda. U toku decembarskih operacija za zauzimanje Niša u Niškoj Banji nije bilo borbi sa Turcima. One su se, s ove strane Nišave, vodile od Kutinske reke prema Seličevici i Južnoj Moravi.

U to vreme u Niškoj Banji je bila stacionirana peta poljska bolnica Šumadijskog korpusa. Major dr Dokić je zabeležio: “Došav u Banju nadao sam se naći zgrade za bolnicu, ali se prevarih.Zgrada ima, ali sve bez prozora, vrata i furuna. Odmah sam naredio da se prozori ma kako zatisnu.”

A potpukovnik dr Vladan Djordjević, načelnik sanitetske službe vrhovne komande Srpske vojske, zapisao je da je u bolnici zatekao je prazne krevete, “koji behu namešteni u mehani i sobama kraj kupatila. Komandir bolnice dr Hadži-Lazić, reče mi da je morao sve evakuisati, kako bi mogao primiti nove ranjenike koji neprestano stižu. I doista, videh da se ova štacija više upotrebljava kao zavojište”.

Prema podacima dr Dokića, kroz banjsku bolnicu u završnim operacijama za oslobodjenje Niša prošla su 344 ranjenika. Borbe su vodjene po surovoj zimi, pa su mnogi stradali i od “bele smrti”.

Vrlo brzo po oslobodjenju ovih krajeva od Turakaformirane su prve civilne vlasti. U izveštaju vladinog izaslanika Petra Crvčanina iz februara 1878. godine kaže se:

“Iz sela Jelašnice, spahiluka Osmana Delije, koje je daleko od Niša 3 sahata i koje ima 118 kuća i 915 duša; Banje, spahiluka Bećir Bega i Mula Age, koje je daleko od Niša 1,1/2 sahat, i koje ima 40 kuća i 259 duša; Rautova, koje nije bilo pod spahijom, i koje je daleko od Niša 3 sahata, a ima 27 kuća i 255 duša; i sela Proseka i njegovog zaseoka “Manastirište”, što nije imalo spahije, a daleko je od Niša 3 sahata i ima 55 kuća i 348 duša- dakle iz 4 sela 220 kuća i 1747 duša obrazovao sam općinu Jelašničku, u kojoj sam postavio jednog kmeta, 3 pomoćnika kmetska i 9 odbornika”.

Osim jelašničkoj opštini, Banja je pripadala i jelašničkoj parohiji. A od 1879/80. školske godine, kad je ustanovlčjena jelašnička škola, banjski djačići pohadjali su nastavu u njoj.

Autor: Jovica Vasić

Serijal o Niškoj Banji pratite svake nedelje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com