Stari NišVideo

Niš u svom vremenu (VIDEO)

Zahvaljujući dokumentarnom filmu reditelja Mikija Stankovića “Niš u svom vremenu (1945-1990)” zauvek će biti zabeležen jedan period, koji obuhvata privredni, kulturni i društveni život grada Niša. Film je rađen po scenariju istaknutog niškog književnika Saše Hadži Tančića, dobitnika “Andrićeve nagrade”.

Ovaj dokumentarni film govori o razvoju Niša u periodu druge Jugoslavije – od 1945. do 1990. godine – obuhvatajući privredni razvoj Niša, kulturni život sa posebnim fokusom na značajnim manifestacijama kao što su: Horske svečanosti i Filmski susreti, zanimljivosti vezane za niške tramvaje, kao i poplavu 1948. godine, rekao je Niškim Vestima filmski kritičar i urednik filmskog programa NKC-a Dejan Dabić.

“Posebnu zanimljivost filma čini i to što vodi računa o širem društvenom kontekstu, na osnovu kojeg je moguće rekonstruisati epohu u okviru koje se Niš razvijao u socijalističkoj Jugoslaviji”, istakao je Dabić.

Pored filma “Niš u svom vremenu (1945 – 1990)”, naš poznati filmski reditelj Miomir-Miki Stamenković iz Beograda, režirao je još nekoliko fimova o našem gradu, da pomenemo “Na raskršću vekova” (1989) i “Niš danas” (1995).

“Veoma značajan deo ekipe bio mu je i diplomirani filmski i televizijski snimatelj iz Niša, Jovica Krstić koji mu je u ovim i kasnijim projektima bio više od snimatelja, recimo u dokumentarcu povodom 40 godina Filmskih susreta. Miki Stamenković uradio je i filmove o Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, kao i film o niškom Narodnom pozorištu. On je voleo Niš i jako zadužio naš grad, a zapaženo je njegovo učešće u organizaciji Filmskih susreta”, kazao je Dabić.

Kraće vreme bio je i direktor “Niš filma”. Miki Stamenković poznatiji je kao reditelj igranih filmaova, ali je za svoj doprinos u dokumentarnom filmu dobio Nagradu za životno delo Martovskog festivala u Beogradu.

Producent Oliver Paunović ističe da se upravo ovakvim filmovima može sačuvati priča starog Niša od zaborava.

“Blago je imati ovakve filmove, kroz čije se kadrove čuva sećanje na neke minule periode, ali, što je još bitnije, sećanje na život i ljude”, kaže Oliver Paunović.

Paunović, inače veliki lokal patriota, o Nišu i velikim Nišlijama snimio je nekoliko filmova, a nedavno su svoje mesto u Etno Galeriji našle njegove razglednice kojima želi da sačuva lepe uspomene i lepe navike.

Kada je sećanje na nekadašnji život ovdašnjih ljudi u pitanju, producent Oliver Paunović, sve je objedinio pod imenom Stari Niš.

“Stari Niš je projekat koji sam imao u mislima još davno. Obožavam ovaj grad, obožavam ove ljude i želim da sećanje na Niš traje zauvek. Zato smo na Niškim Vestima pokrenuli kategoriju Stari Niš u kojoj želimo da sačuvamo sve anegdote, fotografije, snimke, tekstove koji se tiču istorije ovog grada koji vekovima obitava kraj Nišave”, poručuje Paunović.

Producent Oliver Paunović podseća da upravo Stari Niš promoviše ovakve stvari poput filma “Niš u svom vremenu”, govori o nekim lepšim prošlim vremenima i podseća sve generacije koje dolaze da moraju biti ponosni kada šetaju ulicama kojima su pre njih koračali Miljković i Sremac, ali i car Konstantin, kralj Milan Obrenović…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com