Servisne

Niš sinoć oborio rekord po zagađenju vazduha

Nišlije su se noćas ponovo sa pravom žalile na zagadjen vazduh, na gušenje i štipanje u nozdrvama.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine Srbije pokazala su da je koncentracija suspendovanih čestica PM10 u 20 časova u Nišu iznosila čak 283 mikrograma po metru kubnom.

Koncetracija suspendovanih čestica PM10 jedino je bila viša u u Valjevu i iznosila je 325 mikrograma po kubnom metru.

Koncentracija suspendovanih čestica PM10 od 283 mikrograma po metru kubnom predstavlja svojevrstan rekord u Nišu, s obzirom da je od 2011. do sada maksimalno izmereno 257 mikrograma po metru kubnom.

Prema direktivama Evropske unije, da bi se vazduh smatrao čistim, koncetracija ovih čestica ne bi smela da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom.

U Nišu su sinoć su drastično bile povećane i koncentracije suspendovanih čestica PM2,5 koje stručnjaci smatraju još opasnijim od čestica PM10 zato što su dovoljno male da mogu da prodru do malih disajnih puteva i alveola.

Prosečna koncentracija suspendovanih čestica PM2,5 iznosila je 130 mikrograma, a koncentracije ovih čestica ne bi trebalo da prelaze 25 mikrograma po metru kubnom.

Stanje vazduha u Nišu od jutros je bolje, ali su koncentracije suspendovanih čestica PM10 i dalje visoke. U sedam časova a u Nišu je izmereno 127 mikrograma po metru kubnom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com